Vasiyetname kime teslim edilir ? Açık olarak verilebileceği gibi kapalı da verilebilir. Ancak tevdii bir geçerlilik şartı değildir. Bu kişilere bırakılmayan el yazılı vasiyetname de geçerlidir. Türk Medenisinde ise tevdi bir geçerlilik.
Resmi vasiyetname, resmi memur tarafından tanzim edilir ve bu şekilde saklanır. Yasa koyucu, ölüm halinde vasiyetin ortaya çıkartılması ve mirasbırakanın son arzularının gerçekleşmesi için resmi memura bu görevi vermiştir. Fiil ehliyeti sahibi olmayan kişilerin hazırladıkları vasiyetnameler geçersizdir. Burada, başta sözlü olan vasiyetin, çok kısa bir zaman sonra, tanıklar tarafından yazılı şekle sokulması ve hakime tevdi olunması gerekmektedir.
Bu tür vasiyetlerin memura tevdi zorunluluğu bulunmamaktadır. Sözlü vasiyetname ise olağan üstü durumlarda başka şekilde vasiyet yapma imkanının kalmaması durumunda yapılır.
Yer Alan Vekalet Ücreti ve İcrası. Yani avukatın temsil ettiği kişi veya kurum söz konusu vekalet ücretine dair ilamı icraya koyabilecektir.
Bir kişinin vefatından sonra geçerli olmak üzere, bir veya birden fazla kişiye belirli bir mal bırakması işlemi olan vasiyet, miras aktarmanın başlıca biçimlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Zira bir vasiyetname yapılıp notere tevdi edilir ve bu vasiyetname kişinin ölümüne kadar bekletilir. Ancak ölümünden sonra hakim tarafından okunur ve aleniyet kazanır.
Kanun, kişilerin hayattayken, ölümlerinden sonra mal varlıklarının kime, ne şekilde kalacağını belli koşullarda düzenleme imkanı tanımıştır. Buna genel adıyla ölüme bağlı tasarruf denilmektedir.
Kişinin kendi vefatından sonra malvarlığını dilediği kişi veya kişilere verilmesi yönünde. Buradan ışıkla, akıl sağlığının yerinde olması ve tek başına karar verebiliyor olması çıkarılabilir. Ancak kaybolma, tahrifat ve değiştirilme önlemlerine karşın notere, sulh hukuk.
Elbette akıl sağlığı yerinde olan bireyin de yaşını doldurmuş olması şarttır. Sınırlı yetki tevdileri. Mahkemenin takdir yetkisi.
Yargısal işlemlerin askıda bulunduğu durumlarda idare. Kime vasi tayin edilir sorusunu bu şekilde cevaplamak mümkündür. Kimler Vasi Atanmasını İsteyebilir?
Vasi atanması talebinde bulunacak kişiler yaşlarının ilerlemesi sebebiyle, herhangi bir bağlayıcı unsurun varlığı sebebiyle ve herhangi bir hastalığının var olmasından kaynaklanan durumlar sebebiyle, işlerini idare etmekte zorluk yaşamakta olan kimselerdir. Yani halk arasındaki tabir ile kişinin öldükten sonra mallarını kime ve ne kadar bıraktığını açıklayan bir irade biçimidir. Noter huzurunda hazırlanan vasiyetname ele.
Peki düzenlenen vasiyetnamenin bir sonraki hukuki işlemi ne olacaktır buna değinmek gerekir. Böylece vasiyetname vasiyetçinin nüfus kaydına şerh edilir.
Eğer kişi sözlü olarak memura son sözlerini söylerse memur vasiyeti yazdırır veya yazar. Sulh hukuk hakimi her ne kadar vasiyetnamenin açılmasına karar vermiş ise de dosyada murise ait veraset belgesi bulunmadığı gibi tüm mirasçılara TMK 59 5ve 597.
Diğer taraftan gerek vasiyetnamenin açılması davasında ve. Miras bırakana okutmak. Verilen bu karar geçmişi etkilemek suretiyle vasiyetnâmenin hükmünü tamamen kaldırır ve vasiyetname hiç yapılmamış sayılır.
Diyor ki, el yazılı vasiyetname gerçekleştirildikten sonra yine vasiyetçi tarafından resmi memura tevdi edilebilir. Tevdi bir zorunluluk değildir ama tevdi edilirse bu vasiyetnameyi koruyan bir tutum olur yani vasiyetnamenin yok edilmesi, vasiyetnamenin ortaya çıkmaması gibi ihtimalleri bertaraf edecektir.
TEVDİ SÜRESİ : İKİ TANIK, SÖZLÜ VASİYETİ, HEMEN VE DERHAL, TEVDİ MAKAMLARINA TESLİM ETMELİDİR. Bu husus dikkate alınarak, ikinci fıkranın ifadesi « tevdi olunabilir» tarzında dü-zenlenmiştir.
El yazısı ile vasiyetname.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder