3 Şubat 2020 Pazartesi

Memur özlük dosyası saklama süresi

Tahmini okuma süresi: dk. Kanununa göre, işveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası tutmak zorundadır.


Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek durumundadır. Kanunlarda özlük dosyalarının şekli ve saklanma süresi hakkında gerekli düzenlemeler yeterince bulunmamaktadır.


Asıl işveren ve alt işverenin belgeleri saklama yükümlülükleri de kanunda açıkça belirtilmemiştir. Uzun yıllardır faal olan işverenler özlük dosyalarını muhafaza.


Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve. Ynt: personel özlük dosyası saklama süresi ? Personelle ilgili kayıtların İş kanunu ve sgk kanunu ile belirlenmiş zaman aşaımı süresine tabi olduğu nettir.


Bu yasalarda bazı konular için bazıları için de yıllık zaman aşımı öngörülmüştür. Kanun yerine yönetmelik ile belirlenmiş olması, kanımızca Anayasa’ya uygun bir yaklaşım değil. Norm yapma tekniği açısından, yasa ile düzenlenmesi gereken. ZLÜK DOSYASI Bütün işyerlerin işçi özlük dosyası düzenleme zorunluluğu vardır.


Memur özlük dosyası saklama süresi

Her memur hakkında özlük dosyası tutulur. Bu dosyaya, memuriyete girişten itibaren memuriyetten ayrılıncaya kadar geçecek sürede çeşitli bilgi ve belgeler konulur.


Memur özlük dosyası saklama süresi

Birimden çıkan tamim, tebliğ vb. Kanunu’na göre, işveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. Performans Kriteri Hizmet Yılı-Yaş Performans Göstergesi Toplam hizmet süresi -istenen yaş sınırı Performans Hedefi %Ölçüm Periyodu Yılda F. Tüm bu kayıtlar dilendiğinde yetkili memur ve mercilere gösterilir.


Devlet Arşivi’ne gönderilir. Kanunu na göre, işveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. Maddesi Aşağıdaki Gibidir.


Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığında, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığında ve Üniversite Rektörlüklerinde görevli her öğretim elemanı için bir özlük dosyası açılır. Sicil raporları da bu dosyada muhafaza edilir. Dosyaları ve Sicil Raporları.


Bu dosyada memurun adı ve soyadı, kütük sıra numarası, doğum yeri ve tarihi, cinsiyeti, medeni. NSÖZ Değerli Üyelerimiz, Sosyal Güvenlik Mevzuatı ile yapılan bu düzenlemelerden ve son yayınlanan sosyal sigortalar işlemleri yönetmeliği ve genel sağlık sigortası işlemleri yönetmeliği de dikkate alınarak düzenlenmesi gereken yasal belge ve ekler konusunda meslek mensuplarımızın bilgilendirilmesi.


Memur özlük dosyası saklama süresi

Düzenlemeye göre “İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. Sadece işe girişte değil personel işe devam ettiği sürece özlük evraklarını takibe devam edilmelidir.


Pek çok işverenin ihmal ettiği bu husus, yasal olarak yapılması zorunlu olup, işçi özlük dosyası düzenlenmemesi halinde her işçi için idari para cezası söz konusudur. Sayılı İş Kanunu‘nun 75. TL idari para cezası söz konusudur.


Başkanlığımız Zabıta müdürlüğü Zabıta memuru kadrosunda Aday Memur olarak görev yapan ve adaylık süresi içerisinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumlar içerisinde bulunduğundan 6sayılı D. Dilekçe ile başkanlığımıza müracaatta bulunarak bilgi. Her gecen gün artan denetim ve incelemeler işçi özlük dosyalarının önemini gündeme getirmiştir.


Kanunu’nda inci maddeye göre “İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. TL tutarında idari para cezası tahsil edilecektir.


Bununla birlikte özlük dosyasında yer alması zorunlu kılınmış olan belgeleri düzenlememiş olan ya da belirlenmiş süre zarfı içinde ilgili kurumlara bu belgeleri teslim etmeyen kişilerin de ayrıca idari para cezası ödemesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder