26 Kasım 2019 Salı

İşverenin haklı nedenle fesih dilekçesi

Bu haklı fesih dilekçesi için ilgili duruma dair işverenin tutanak tutması ve tutanakta imzası bulunan tanıkların beyanlarının saptanması yeterlidir. Bu fesih işlemleri için işçinin işverene noter kanalı ile bildirimde bulunması gerekmektedir.


Daha önce bu hususta yazdığım “maddede işçinin haklı fesih nedenleri” ve “maddede işverenin haklı fesi nedenleri” yazılarıma göz atarak bilgi alabilirsiniz. Devamsızlığın haklı bir nedene dayanması halinde, işverenin derhal ve haklı nedenle fesih imkanı bulunmamaktadır.


Mazeretin ispatı noktasında, sahteliği ileri sürülüp.

Buna aykırı davranan işverene karşı işçi, ihbar tazminatını talep edebilir. Fakat işveren, ihbar. Kanunu’nun “ İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 25.


Yukarıda yer alan ortak hususlar dışında, haklı nedenle derhal fesih ihbarnamesinde yer alması gereken ekstra bir alan daha yoktur. Bu bildirimde, özellikle feshin gerekçesinin ve dayandığı kanun maddesinin olması yeterlidir. Ancak hem belirli hem belirsiz iş sözleşmelerinde bazı durumlarda sözleşmenin feshine rağmen ihbar süresi ve tazminat kuralı uygulanmamaktadır.


Yani sözleşmenin belirli ya da belirsiz süreli olup olmadığı mühim değildir. Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı.

Anılan madde hükümleri, “sağlık sebepleri”, “Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” ve “ Zorlayıcı sebepler” başlığı altında sıralanmıştır. Yargıtay’a göre bu gibi hallerde feshin işverence gerçekleştirildiği, ancak işveren feshinin haklı olup olmadığını değerlendirilmesi gerektiği kabul edilmektedir.


Kararda, işverenin sözleşmeyi haklı nedenle feshetmesi halinde işçinin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamayacağı vurgulandı. Davacı garsonun iş akdinin, yaptığı taciz eylemi nedeniyle feshedildiği ve işveren feshinin haklı nedene dayandığı aktarılan kararda, reddedilmesi gereken kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabul edilmesinin bozmayı gerektirdiğine.


Bu borca aykırı davranmak “ haklı nedenle fesih ” halini oluşturur. Hukuk Dairesi’nin 04. Geçerli nedenle fesihte fesih sebebinin yazılı olarak açık ve kesin şekilde işçiye bildirmesi gerekirken işverenin haklı nedenle feshinde işveren bu usulü. Bu maddede, üç ana başlık altında buna ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.


Yargıtay müşteriye cinsel tacizde bulunulmasını ‘ haklı fesih ’ saydı Yargıtay 9. Cinsel Tacizde Bulunması İş Kanunun 25. Maddesinde belirtildiği şekliyle “Her türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun, sözleşme, örf ve adetten doğan hak ve isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber verilmesi için yapılan işlemlere ihtarname veya ihbarname denir.


Bu madde kapsamında yapılan fesih işlemlerinde işveren ihbar süresine uymaksızın iş akdini sona erdirebilecektir. Bu düzenlemeler ile birlikte İş Kanunu, işçi ile işverene bir takım yükümlülükler öngörmüştür.


Dilekçesi Örnekleri. Mevcut işvereninizi iyi şartlarda bırakmak önemlidir. Bu yüzden sizin için istifa dilekçesi örnekleri oluşturduk.


Farklı durumlar için bir dizi örnek istifa mektubu da görebilirsiniz.

Maddesi uyarınca bildirimli ve tazminat ödenmesi suretiyle fesih yapıldığı işveren tarafından bildirilmiştir. Ancak işveren bu kararını verirken eşit işlemde bulunma borcu ile bağlıdır. Aksi takdirde yapılan fesih haksız fesih halini alacaktır. Kanunu’nda işçi ve işveren açısından ayrı ayrı düzenlenmiştir.


Buna göre, işçinin haklı fesih sebepleri ‘sağlık sebepleri’ ‘ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri. Bu durumda işçinin haklı olarak sözleşmeyi feshettiği sonucuna varılmalıdır. Hangi hallerde kıdem tazminatı hakkının doğacağını yazımızın devamında inceleyeceğiz.


Bu ihtarın noter kanalıyla çekilmesini tavsiye ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder