Türkiye’nin her yerindeki mahkemelerin görevli olabileceği düzenlenmiştir. FIKRA A BENDİ : Miras hukukundan kaynaklanan davalarda kesin yetki kuralına göre kesin yetkili murisin son yerleşim yeri mahkemesidir. Kesin yetki halleri 3. Sınıf Ders Özetleri Medeni Usul Hukuku.
Yetki konusunda HMK düzenlemesi esasen iki temel üzerine kuruludur: genel yetki (md. 6) ve özel yetki (md. vd.). Davalının gerçek kişi ya da tüzel kişi olması bu genel yetki kuralını değiştirmemektedir. Ortak yetkili mahkemede dava açılmasının zorunlu olması durumu, ancak zorunlu.
Bunun dışında, yetki sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı olarak yapılması, uyuşmazlığın kaynaklandığı hukuki ilişkinin belirli veya belirlenebilir olması ve yetkili kılınan icra dairesi veya dairelerinin. Aksi takdirde yetki itirazı dikkate alınmaz. Mahkeme, yetkisizlik kararında yetkili mahkemeyi de gösterir. Eski kanuna göre çok açık ve anlaşılır şekilde düzenlenmiş.
HUMK döneminde karşı davanın, asıl davaya bakan mahkemede görüleceği düzenlenmekte iken, HMK, burada bir istisna getirerek, bu durumu, kesin yetki bulunmaması halleri ile sınırlandırmıştır. Buna göre, karşı dava, ancak bir kesin yetki bulunmadığı hallerde asıl davanın görüldüğü mahkemede açılabilecektir. HMK bir mahkemenin yetkisini ya kesin yetki ya da kesin olmayan yetki şeklinde düzenle-miştir.
Söz konusu ayrım, madde metinlerinden, herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılabilmektedir. Zira kesin yetkili mah- kemelerin yetkisine. Ancak kesin yetki halleri genel yetkiye istisnadır.
Bir dava için kesin yetki kuralı varsa o dava genel yetkili mahkemede açılamaz. Davacı isterse genel yetkili mahkemede isterse özel yetkili.
Görüldüğü gibi, buraya kadar incelemiş olduğumuz genel yetki kuralı ile özel yetki halleri, kural olarak, kesin değildir. Yalnız istisnai olarak bazı yetki kuralları kesindir.
Her ne kadar HMK ’daki hükümlerde. Devlet aleyhine tazminat davası açamayacağı kabul edilmiştir. Bunun dıúında, bir dava için özel yetki kuralı bulunsa bile, davacının genel yetki ile özel yetki arasında bir seçim hakkı vardır.
HMK yürürlüğe girdikten sonra yetki sözleşmeleri ancak tacirler veya kamu tüzel kişileri arasında yapılabilecektir. Tacirler veya kamu tüzel kişileri ile bu nitelikte olmayan kimseler arasında yetki sözleşmesi yapılamayacaktır.
Tüketiciler ile satıcılar veya hizmet sunucu şirketler arasında akdedilen, tüketicinin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmasını talep. Kanunla getirilen yetki kurallarındaki amaç, her hukukî uyuşmazlığı hukukî uyuşmazlıkların konusu ve tarafların menfaatleri itibariyle uygun olan yerdeki mahkeme önüne getirmek- tir. Kanunî yetkiye ilişkin hüküm, sadece. Karşı davada yetki.
MADDE 14- (1) Bir şubenin işlemlerinden doğan davalarda, o şubenin bulunduğu yer mahkemesi de yetkilidir. Yetki sözleşmesi, belirli veya belirlenebilir bir uyuşmazlığa ilişkin olmalıdır.
Ayrıca sözleşmeden yetkili kılınan mahkemenin hangi mahkeme olduğu da açıkça anlaşılmalıdır. HUMK madde 22) Başka bir ifade ile tarafların sözleşmede yetkili mahkemeyi kararlaştırmış olmaları, genel yetkili olan ve 10.
Yetki kesin yetki ise veya kanunda uyuşmazlığın sadece o yer mahkemelerinde görüleceği belirtilmişse taraflar bu yetki itirazını davanın her aşamasında ileri sürebilecekleri gibi, mahkeme de davanın her aşamasında bu durumu kendiliğinden gözetmelidir. Dolayısıyla dava, davacının seçimine göre, hem. Yetki itirazı cevap dilekçesinde ilk itiraz olarak ileri sürülmesi gerekir.
Davalı tarafından ilk cevap dilekçesinde.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder