31 Mayıs 2019 Cuma

Kurumlar vergisi matrahının tespiti

Kurumlar vergisi matrahı, ticari kâra yapılan ilave ve indirimlerle aşağıdaki tabloda ki gibi hesaplanacaktır. Kurumlar Vergisi matrahının tespiti aşağıdaki tabloda sistematik olarak açıklanmıştır.


Ancak, kurumlar vergisi matrahının tespiti noktasında, ticari bilanço karının vergi kanunlarında belirtilen düzenlemelerle uyumlaştırılması gerekmektedir. Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen teşebbüs sahibinin yerini kurumlarda ortak ve sahipleri alır. Bununla birlikte, yabancı memleketlerde elde edilerek Türkiye’de genel netice hesaplarına intikal ettirilen kazançlardan mahallinde.


Bu çalışmanın kaleme alınmasındaki temel hedef, kurumlar vergisi matrahının tespiti ve beyanı noktasında ortaya çıkan sorun ve tereddütleri güncel mevzuat hükümleri çerçevesinde açıklığa kavuşturmaktır.

Bu amacı sağlamak için de pek çok yayından farklı olarak, örnek olaylar üzerinden gidilmek suretiyle kurumlar vergisi matrahının oluşuma etki eden başta. Mükellefin hasılat esaslı kazanç tespiti usulüne göre hesaplanan kazancına herhangi bir indirim ve istisna uygulanmayacak ve bu tutar kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurum kazancından beyanname üzerinde indirilebilecek tutarların hesabında da dikkate alınmayacaktır. Kurum Matrahının Tespitinde Giderler.


Danıştay kararları, sirküler incelenerek örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. TL’yi vergiye tabi ticari kazanç olarak beyan edecektir. Bu yazımızda, seri no.


TV Genel Tebliği (8) ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde, kayıt ve tescile tabi olan taşıtların özel tüketim vergisi matrahının tespiti açıklanacaktır. II-KAYIT VE TESCİLE TABİ TAŞIT ARAÇLARINDA ÖTV MATRAHININ TESPİTİ.


Bu madde uyarınca özel karşılık ayrıldıktan sonra tahsil imkânı kalmaması nedeniyle kayıttan düşülen alacaklar, 2sayılı Kanunun 3nci maddesi hükümleri kapsamında değersiz alacak addolunur.

TL azalışın, kurumlar vergisi matrahının tespitinde sermaye azaltımının yapıldığı dönemde mi yoksa iştirakin elden çıkarılacağı dönemde mi gider yazılacağı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir. Gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kazancın yetersiz olması nedeniyle cari yılda indirim konusu yapılamayan bağış ve yardımlar sonraki yıllarda indirim konusu yapılamamaktadır. Kaynak: GİB Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bi.


Bu durumu önlemek için emisyon primlerinin, bir taraftan ticari bilanço kârına eklenmesi suretiyle mali kâra ulaşılması,diğer taraftan da istisnalar arasında gösterilerek kurumlar vergisi matrahından düşülmesigerekir. Bu mükelleflerin, başvurularına ilişkin dilekçelerine uygulamadan yararlanma şartlarını sağladıklarına dair bilgi ve belgeleri eklemeleri.


Hasılat esaslı kazanç tespiti usulüne geçmek isteyen mükelleflerin, gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçe ile başvurarak bu usule geçme hususunda talepte bulunmaları gerekmektedir. Maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan katma değer vergisinin bu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır.


Kanun uygulaması kapsamında bulunan ve bulunmayan hasılat, maliyet ve gider unsurlarının ayrı ayrı izlenmesi gerekmektedir. Kazancı istisna kapsamında olan faaliyetlere ait giderlerin diğer faaliyet ve gelirlerle ilişkilendirilmesi, beyan edilecek matrahın hatalı tespitine yol açacaktır.


Kurumlar vergisinden muaf olan kooperatiflerce, ortak dışı işlemlerden doğan kazancın ve kurumlar vergisi matrahının tespiti açısından ortak dışı işlem kapsamında bulunan ve bulunmayan hasılat, maliyet ve gider unsurlarının ayrı ayrı izlenmesi, ortak dışı işlemlere ait hasılat, maliyet ve gider unsurlarının diğer işlemlerle ilişkilendirilmemesi ve kooperatif. Devir (nevi değiştirme) halinde de varlıkları devralan kurumlar, kendi bünyelerinde oluşan zararların yanı sıra, devralınan kurumun devir tarihi itibarıyla öz sermaye tutarını geçmeyen zararlarını, kurumlar vergisi matrahının tespitinde, indirim konusu yapabileceklerdir.


Uygulamada hizmetin ne zaman gerçekleştirildiğini belirleyen ana unsur, fatura veya hizmet bedelini belgeleyen makbuz, borç dekontu gibi. Yıllık kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen 4. Daha açık ifade etmek gerekirse her yıl Nisan ile Nisan tarihleri arasında beyannamenin verilmiş olması gerekmektedir.


Nisan tarihi, tatil günlerinde denk geldiği durumlarda süre birkaç gün uzatılabilmektedir. A TAM MÜKELLEFLERDE USUL. KAZANÇ TESPİTİNDEKİ USUL. Safı kurum kazancının t.

Kanuna göre hesaplanan kurumlar vergisi ile her türlü para cezaları, vergi cezaları, 21. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizler ile Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ödenen gecikme faizlerinin. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir 1. Geçici Vergi Mahsubu 11.


Yıl İçinde Kesinti Yol.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder