19 Ocak 2018 Cuma

Patent hakkı nedir

Patent hakkı nedir

Patent, sınai mülkiyet haklarından biridir. Bir buluşa sahip olan kişinin, buluşa konu olan ürünü, belirlenen süre boyunca üretme, kullanma, satma ya da ithal etme hakkına sahip olması durumuna patent hakkı adı verilir. Bu hakkın somut göstergesi olan belge ise patent ad. Bir buluş için buluş sahibine verilen bir patent, buluş sahibinin izni olmadan başkalarının buluşu üretmesini.


Seri halinde imal edilecek olan malın belli standartlara uygun olarak yalnız ilk imalatçı tarafından üretilmesi hakkını temsil ettiği gibi, buluşun çalınmasından ve taklitlerinden korunmasını da sağlar. Bu hakları yasal olarak koruyan belge ise patenttir. Patentler koruma sürelerine göre üçe ayr.


Geleneksel terminoloji ile sınaî mülkiyet haklarının içinde önemli bir yer tutan “ patent hakkı ”, özellikle teknoloji transferinin aracı olan, maddi olmayan bir mala ilişkin haktır. Ayrıca patent başvurusu ya da korunması için gerekli olan yıllık ücretler, koruma süresi boyunca, başvuru tarihinden itibaren ikinci yılın sona erdiği tarihte ve devam eden her yıl vadesinde ödenir.


Aynı buluş birbirinden bağımsız birden çok kişi tarafından aynı zamanda gerçekleştirilmişse, patent isteme hakkı, daha önce başvuru yapana veya diğerine göre rüçhan hakkı olana aittir. Buluş birden çok kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmişse patent isteme hakkı (taraflar başka türlü kararlaştırmamışsa) bunlara müştereken ait olur.


Aynı buluş, birbirinden bağımsız birden çok kişi tarafından aynı zamanda gerçekleştirilmişse patent isteme. Bir icadınız, parlak bir fikriniz veyahut ilgi çekici bir marka adı.


Patent hakkı nedir

Buluşu yapılan neredeyse herşey patent koruması kapsamına dahildir. Pek çok fikri mal sahibi ve işletmesi, fikri mülkiyetlerinin telif haklarının korunmasına, telif haklarına sahip olmalarının, patentli olmalarının veya ticari markaların korunmasının gerekli olup olmadığını belirleyemiyor. Bu terimleri anlamak için.


Bu durum başvuru sahibine yedi yıllık incelemesiz patent hakkı kazandıracaktır. Yedi yıl içinde patent sahibi uluslar arası inceleme.


Aynı zamanda, bu hakkı gösteren belgeye de patent denir. Sınai mülkiyet haklarının içinde önemli bir yer tutan “ patent hakkı ”, özellikle teknoloji transferinin aracı olması bakımından. Telif hakkı, bir düşünce veya sanat eserini ortaya koyan kişinin, bu eserin üzerindeki haklarının tümüdür.


Bir telif hakkı, ticari marka veya patent alma süreci, kayıt koşullarına göre ülkeye göre değişir. Her iki durumda da, bunun yararları olsa da, telif hakları ve ticari markalar için kayıt her zaman gerekli değildir. Başvuru sahibi, yararlanmak istediği patent rüçhan hakkını başvuru ile birlikte veya başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde talep eder.


Bununla ilgili patent rüçhan hakkı belgesini, patent başvurusu tarihinden itibaren üç ay içerisinde vermediği takdirde patent rüçhan hakkından yararlanma talebi yapılmamış sayılır. Faydalı model, yeni bulunan ve sanayide kullanılabilen bir ürünün sahibine, bu.


Patentin yukarda belirtilen koşulu sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. Bu patenti alan hak sahipleri yıl boyunca patentin tek sahibi olurlar.


Başka bir ifadeyle patent fiyattan bağımsız rekabet gücüdür. Buluşu için patent tescili yaptırmış kişi izin vermeden, kimsenin ürün kullanma, üretme, çoğaltma, pazarlama, taklit etme hakkı bulunmamaktadır. Telif hakları ve sınai mülkiyet haklarının bütününe fikri mülkiyet hakkı denir. Fikri mülkiyet hakkı nedir ? Tabi patent haklarını farklı ülkelerde de geçerli kılmak için dileyenler bu ülkelerin ilgili mercilerine başvurmak zorunda.


Buluş,teknik bir sorunun yeni ve yaratıcıbir yolla çözümüdür. Buluş sahibi bu hakkı elde edebilmek için yeni buluşla ilgili tüm bilgi ve belgeleri ilgili kamu kurumuna ayrıntılı olarak bildirmek ve teslim etmek zorundadır.


Devlet tarafından verilen bu belge alınıp satılabilen, kiralanabilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti olur. Eğer tek bir kişi yerine bir buluş birden fazla kimseler tarafından bulunmuşsa bu durumda patent hakkı buluşu yapan kimseler için eşit olarak dağıtılmaktadır.


Patent hakkı nedir

Ama yine de kişilerin onayı ile birlikte patent oranı belirlenebilmektedir. Aynı şekilde bir buluşu birbirinden bağımsız kişiler aynı zamanda gerçekleştirmişlerse, bu durumda patent hakkı ilk başvuru yapana.


PT başvurusu yapmış olmak, her ülkede patent hakkı elde edilmiş anlamına gelmemekte bu ülkelere başvuruda bulunma hakkı kazanılması anlamına gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder