31 Mayıs 2017 Çarşamba

Ev sahibi evi satarsa kiracı hakları

Kiracı varken gayrimenkulün satılması. Ev sahibi içinde kiracı varken evi satabiliyor. Bu durumda kiracılar hangi haklara sahip olduğunu bilmek istiyor. Kanunlar çerçevesinde ev sahibine karşı kiracı hakları bulunur.


Yapılan kanun değişikliği sonucunda ev sahibi - kiracı ilişkisinde iki taraf da karşılıklı olarak birbirlerine karşı birtakım yükümlülüklere sahiptir.

Mal sahibi evi satarsa. Yeni malik ile yeni bir kontrat yapılmasına gerek yoktur. Yeni mal sahibinin geri alma hakkı, ailesinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin o evde oturması gerektiğini ispatlaması halinde her zaman bulunuyor. Tabi bu istemde bulunurken aynı sınırlar içinde başka bir konutunun olmaması lazım.


Kira sözleşmenizin dolmasına da zaman var. Peki ev sahibi evi satarsa kiracı ne yapar? Oturduğu ev satılan kiracının hakları neler?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşma adına bir sözleşme imzalanıyor. Ne yazık ki kira sözleşmesi bulunsa dahi evin satılması durumunda evi yeni alan kişinin söz konusu taşınmazı boşaltma hakkı bulunmaktadır. Kanunlar karşısında ev sahibi evi satarsa kiracı hakları bulunmakla beraber yine de sözleşmenin bitiş tarihi beklenmesi zorunlu değildir.


Ancak kullanımdan dolayı meydana gelen eskimeler ve yıpranmalardan sorumlu değildir. Mülk sahibi, kira kontratının süresi dolmadan kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip değildir.


Fakat satılan gayrimenkulde kiracının hakları ev hiç satılmamış. Eğer kiracı bildirim yapıp çıkar ve hemen kiracı bulunursa böyle bir tazminat ödenmez. Kontrat süresi bitimine bir ay kala ev sahibi, kiracıya ihtarname çekmediği sürece, yapılmış olan kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat özelliğine sahip olur. Tüm bildirimler noterden yapılmak durumunda ve verilen sürelerde kiracı konut kirasını öderse tahliye davası açılamıyor.


Kısacası yasalara göre mal sahibi evi satarsa, kiracının hemen çıkma zorunluluğu yoktur. Boşaltmaması halinde, mal sahibi kiracıya dava açarak ay önce ihtarname çektiğini ve konuta ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Kira Kanunu hükümlerine göre ev sahibi evin boşaltmasını istediği zaman, kiracıya ihtarname çekebilir. Böyle bir durumda kiracının evi boşaltmak.


Ayrıca kontrat süresi bitimine ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz k. Bazen kiracı, kirasını ödemediği gibi evi boşaltmayıp mağduriyet yaratıyor, bazen de ev sahibi kontrat süresi dolmadan tahliyeye zorlayabiliyor.

Bu gibi durumlarda ne yapılması. Her iki taraf da kira kontratına yeni madde ekleme veya çıkarma isteğinde bulunabilirler.


Veya kiracı eve zarar veriyor, evi hor kullanıyorsa ev sahibi yine kiracının evden çıkmasını talep edebilir. Fakat bu durumda ilk önce ihtarname çekmesi gerekir ve gün içerisinde herhangi bir değişiklik olmazsa bu talepte bulunabilir. Ayrıca kiracının kirayı ödemediği durumda da ev sahibi ihtarname çekebilir ve ödeme yapılmazsa kiracının evden çıkmasını.


Haberleri Ev Sahibinin Sorumlulukları ve Kiradan Düşülebilecek Masraflar Kiralık ev tutulduğunda nakliye, depozito, komisyon, ev tadilatı gibi birçok masrafla da karşılaşılıyor. Evde yapılacak yenilik ve değişiklik için kiracıyı çıkaran ev sahibi yine haklı bir sebep olmadığı sürece evi yıl kiraya veremez. Gaziantep’te, ev sahipleri ile kiracının evden çıkarılma yüzünden yaşadığı tartışmada kan aktı.


Evden çıkarılmak istenen kiracı, ev sahibi ile oğlunu tabancayla vurarak yaraladı. Dilek tanrıpınar o zaman yasal haklar işin içine giriyor ve kiracı evinde kalıyor.


Benim de başıma geldi. Vedat Altınöz yıl. Orcay Ö, oğlu Mehmet Ö.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder