17 Ağustos 2021 Salı

Yurtdışı telefon kayıt yeni yasa

MEİ yurtdışı telefon kayıt yeni yasa kapsamında e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor. Yasaya göre, getirilen cihazın yurt içinde kullanılabilmesi için verilen süre içerisinde cep telefonu harcının ödenmesi ve IMEI numarası kaydının yapılması gerekiyor.


Daha önce alınan kararla yurtdışından pasaporta kayıt yaptırma süresi de yıldan yıla çıkarılmıştı. Ancak bu süre dolmadan eski telefonunuzun IMEI numarasını pasaportunuzdan sildirerek yeni telefonu kaydetmek mümkün. Daha önce kayıt yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takip eden yıl yeni kayıt hakkınız bulunmaz.


Bundan sonraki yılın girmesiyle (Ocak itibariyle) kayıt hakkınız doğar.

KAYIT HARCI ÜCRETİ : 1. Yurtdışından gelen telefon kaydı nasıl yapılır? Peki, telefonu pasaporta kaydetmek isteyenler için IMEI kayıt.


Telefon kayıt ücretlerinin 1. Bilgisayar destekli ya da manuel olarak bazı kodların cihaza eklenmesiyle birlikte. Merhaba yurt dışı cihaz aldım ama yeni yasa arkadaşımın pasaportuna kayıt yapılamıyormuş.


Yani artık yurt dışından telefon getirenler, pasaportlarına yılda telefon kaydedebilecekler. Bildiğiniz üzere IMEI kaydı yapılmayan bir telefon, 1gün kullanılabiliyor.

Yeni yasa ile Klon IMEI kaydı. Sonrasında bu cihazı kullanabilmek için gerekli şartları sağlayan bir pasaport sahibinin 170. TL’lik harç ücretini ödeyerek kayıt yaptırması gerekiyordu. Klonlanmış IMEI numarasına sahip telefonlar ay içerisinde kullanıma kapatılacak.


Bu cihazların sisteme dahil olması için, bir yıl içerisinde 2TL para ödenmesi gerekecek. Bu rakam her yıl artacak ve gelecek yıllarda kaç olacağını bekleyip göreceğiz.


Yabancı ülkelerde daha ucuz olması nedeni ile yurt dışına çıkan pek çok kişi cep telefonunu yabancı ülkelerden satın almayı tercih ediyor. Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonu maktu harç tutarı artırıldı. Fiyatta farklılık ve indirim olmasından dolayı alınan yurtdışı telefonları ülkemize girdikten sonra kayıt ettirilmesi gerekmektedir. Günün ardından telefon kapanarak kullanım dışı hale gelmektedir.


Kayıt için zorunlu olan şeyler. E-devletten dakikanızı almıyor. Mobil yurtdışı telefonlar ne kadar süre içinde kaydettirilmeli? Ve bir pasaporta senede sadece adet telefon kayıt ettirebilirsiniz.


Kopyalanmak için kullanılan telefon ise yedek parça olarak kullanılıyor ya da imha ediliyor. IMEI kodunu telefon tamiri yapan teknik servise verdiğinizde kısa sürede yeni alınan telefona eski IMEI kopyalanarak kullanıma hazır hale getirebiliyor.


Yani yurtdışından getirdiğiniz telefonları pasaportunuza kaydettirip kullanabilmeniz için devlete 5TL vergi ödemek zorundasınız. Kasım ayı itibariyle 5₺ olarak belirlenmişti.

Bundan iki yıl öncesine kadar 2₺’yi aşmayan harç tutarlarının bu miktarlara ulaşması, tüketiciyi oldukça üzdü. Resmi Gazete‘de yayınlanan yeni Cumhurbaşkanlığı kararına göre kayıt ücreti 1. TL olarak yenilenmişti. TL’den 5TL’ye çıkartıldı.


Ancak buna rağmen özellikle amiral gemisi modellerde cihazların yurtdışı fiyatları Türkiye’deki fiyatlara oranla daha ucuz. Yanlış bir bilgi var. Günü gününe değil yıla bakıyorlar. Son dakika yasa dışı kayıt telefon haberleri de dahil olmak üzere toplam haber bulunmuştur.


Türkiye Dışından Örnek veriyorum Kıbrıs’a gidip dönüşlerde kayıt hakkınız doğuyor bunu kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder