21 Eylül 2020 Pazartesi

Veraset ve intikal vergisinde vergi ziyaı cezası

Değerlemeye ilişkin hususlara geçmeden önce bu ölçülerin ne anlama geldiği kısaca açıklanmıştır. Beyanname bu süre içinde verilirse vergi ziyaı olmamış sayılır. Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin mirasçıları tarafından kabul edilmesi sonucunda öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Bilindiği gibi ölen kişinin ardından veraset ve intikal vergisi için bazı süreler vardır. Türkiye’de ölüm olmuşsa bu süre aydır. Yani ölümden sonra aylık süre vardır.


Vergi Ziyaı Cezası Nedir? Bunun cezası var mı? Eğer ay içinde beyanname verilmezse bunun cezası vardır. Bu cezanın tutarı da her.


Gelir, kurumlar, katma değer, veraset ve intikal vergileri gibi belli başlı vergilerde beyan yöntemi esastır. Ayrıca, mükellefe tebliğ edilmek şartı ile yeniden 15. Beyannamenin, bu günlük birinci ek süre geçtikten sonra, idarece herhangi bir tespit ve tebligat yapılmadan verilmesi halinde de sadece ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Bu durumda, veraset ve intikal vergisinde zamanaşımı süresi, vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden takvim.


Süresini de kaçırmışız, ayı geçmiş, gerçi biz bildirince cezası da olmuyormuş sanırım. Kanunen tarh-tebliğ-tahakkuk-tahsil şeklindeki iki ayrı vergileme sürecine sahip olarak düzenlenen veraset ve intikal vergisinde mali idare tarafından yapılan değerleme üzerine gerçekleşen ikinci aşamadaki tahakkuk kanunen öngörülen zamanda gerçekleşmiş sayılarak vergi zıyaı cezası uygulanmazken mali idare tarafından gecikme faizi uygulanması çelişki yaratmaktadır.


Veraset ilişik kesme yazısı alınması gerekiyor. Füru ve eşten her birine isabet eden mirasın 83. YTL’si, füru bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinin 166. Hibe,Hediye,Çekiliş vs.


Veraset ve intikal vergisinde vergi ziyaı cezası

Sayılı Kanun ile yapılan değişiklik uyarınca da zıyaa uğratılan verginin. Bu hususta da yukarıdaki. Beyana dayanan vergilerde vergi kaybına neden olanlar ve bu fiile ortak olan diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermeleri hâlinde, haklarında aşağıda yazılı kayıt ve şartlarla vergi ziyaı.


Toplam vergi gelirleri içinde küçük bir paya sahip servet vergilerinden birisi de veraset ve intikal vergisidir. Miras hakkının kabul edildiği hemen her hukuk sisteminde veraset yoluyla. Mükellefe tebliğ edilmek şartı ile yeniden günlük süre verilir. Maddesine göre ziyaa uğratılan vergi tutarı üzerinden hesaplanan gecikme faizinin yarısının eklenmesi suretiyle bulunur.


Emlak vergisinde pişmanlık geçersizdir. TL için %%10: Sonra gelen 850. Aslında bir tür servet vergisi.


Veraset ve intikal vergisinde vergi ziyaı cezası

Bir kişinin ölümü halinde mal varlığı veraset yoluyla mirasçılarına intikal eder. Usulsüzlük cezaları verilmesi dolayısıyla ikinci derece her mükellef için.


Veraset ve intikal vergisinde vergi ziyaı cezası

Ama veraset ilamı almamanın birebir cezası olmasa da, ilamı almayan ve mirastan haberi olmayan kimseler veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeyen mükellefler ceza ile karşılaşabiliyor. Borcu Sona Erdiren Nedenler: Ödeme, vergi borcunun yükümlü tarafından yasalara uygun biçimde yerine getirilmesidir (VUK. m.23).


Dilekçemin kabulü ile komisyona davet edileceğim gün ve saatin bildirilmesini saygılarımla arz ederim. Karşılıksız (ivazsız) intikal durumunda veraset ve intikal vergisi beyannamesi, malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen ay içerisinde verilmelidir. Gerçek veya tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişler ile şans oyunlarında, yarışma ve çekiliş ile müsabakaların yapıldığı günü takip eden ayın 20.


Dolayısıyla kendisine herhangi bir taşınmaz mal kalan mirasçıların ilk (üç) ay içerisinde veraset ilamını çıkararak veraset ve intikal vergisi için emlak beyanında bulunması gerekmektedir. Kanunun inci maddesi : Kanunun inci maddesi verginin hudut ve şümulünü ve mevzuunu tâyin etmektedir.


Maddede kanunun hudut ve şümulü sarahaten belirtilmiş ve mükellefiyet noktasından (Mal tabiiyet) esası kabul edilerek miras hisseleri üzerinden vergi istifası prensibi muhafaza olunmuştur. Mirasçıları ve miras paylarını gösteren ve veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenmesi gereken mirasçılık belgesi, 01.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder