14 Temmuz 2020 Salı

Temyiz dilekçesi nedir

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır. Peki, temyiz başvurusu nasıl yapılır? Adli yargıda üst mahkeme Yargıtay, idari yargıda ise Danıştay oluyor.


Katılma yoluyla temyiz HMK m. Dilekçe içerisinde temyiz isteme nedenleri belirtilmelidir. Sanığın tutuklu bulunması durumunda temyiz dilekçesi ilgili cezaevi.

YARGITAY İLGİLİ CEZA DAİRESİ’NE. ZMİR BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 1. Dosya No : TEMYİZ EDEN. Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi) tarafından “Güveni Kötüye Kullanma Suçu” ile “Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu” nedeniyle bir sanık hakkında verilen kararın temyiz dilekçesi aşağıdadır. Sanığın mahkum olduğu ceza miktarı ne olursa olsun kendiliğinden temyize tabi mahkeme kararları yoktur.


Ayrıca cezaevinde tutuklu ya da hükümlü olarak bulunan bir sanığın temyiz işlemi, bulunduğu cezaevi müdürlüğüne temyiz dilekçesi ile gerçekleştirilir. Duruşma Yapılır Mı?


Ayrıca sitemizde faydalı bilgiler bölümünde temyiz edilemeyecek istinaf kararlarına ulaşabilirsiniz. Mahkeme tarafından verilen kararın hukuka uygun olmadığını düşünen kişiler, dosyalarının bir üst mahkeme tarafından yeniden incelenmesi için yasal süre içinde başvuru yapabilirler.

Türk hukukunda olağan kanun yolu iki basamaklıdır. Bunlardan ilki istinaf, ikincisi. Bu maksatla yazılan dilekçeye de temyiz dilekçesi denir. Kelime anlamı itibariyle temyiz ne demektir.


Kamulaştırma işlemi sonucunda mahkeme kararıyla taşınmazınız belirli bir bedelle kamulaştırılabilir. Kamulaştırmanın güncel değerler üzerinden yapılmadığı inancındaysanız kamulaştırma davası temyiz dilekçesi örneği hazırlayarak, kararı temyize götürebilirsiniz.


Başka bir deyişle, resmi bir şekilde iş bırakma şeklidir. Süre tutum dilekçesi nedir ? Aslında hukukumuzda süre tutum dilekçesi şeklinde hukuki bir terim bulunmamakla birlikte uygulamada hak düşürücü süre olan temyiz süresinin kesilmesi dilekçesi olarak da isimlendirilmektedir. Eski Yargıtay, yeni istinaf mahkemelerine hitaben yazılırlar.


Adli dilekçelerde olduğu gibi, temyiz dilekçelerinde de birçok ayrıntı yer alır. Karar numarası, dosya numarası gibi bilgilerin en başta yer alması gerekir. Dava konusu, avukat ismi ve unvanı, eğer varsa müdahil ve temyiz. Ancak inceleme unsurları söz konusu olduğu için temyiz başvurusunun bir üst mahkemeye yapılması gerekmektedir.


Eğer adli bir yargı söz konusu ise Yargıtay’a başvuru. Yorum Yazın: Cevabı iptal et. Diğer yorum için ismimi ve e-posta.


Ceza davası temyiz dilekçesi ile hükümlerin yeniden incelenmesine yönelik harekete geçilir.

Tebliğ edilen temyiz sürelerine yönelik gün sınırı mevcut durumda. Aynı zamanda davanın tarafları istedikleri şekilde temyiz kararında bulunabilir.


Bizzat olmasından ziyade vasilerin ve eşlerin de temyize başvurmalarına. Kısa temyiz dilekçesine, bu tür durumlarda, temyiz süresini kesmek için ihtiyaç duyulmaktadır.


Her mahkemenin temyiz süresi farklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder