19 Temmuz 2019 Cuma

Harçsız pasaport talep yazısı

Pasaportu Ücreti Ne Kadar? Eğer öğrenci iseniz (Lisans, ön lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri v.s) ve harçsız pasaport yani gereksiz yere dünyanın parasını vermeden öğrenci pasaportu çıkartmak istiyorsanız şimdi anlatacaklarımı dikkatlice dinleyin.


Okulumuz öğrenci işlerine bu evrak ile “Şu şu tarihlerde, şu sebeple yurt dışına çıkmak isteğindeyim. Davetim ektedir, gereğini arz ederim” gibisinden basit bir dilekçe yazmanız yeterlidir.


Son düzenleme ile birlikte bu da zorunluluk olmaktan kalkmış.

Yani yaş altı öğrencilere gerekmiyor. Harçsız öğrenci pasaportu olarak ifade edilen pasaport, umuma mahsus pasaport yani bordo renkli pasaportla bire bir aynı şey. Gerekli tüm evrakları toparlayanlar harçsız öğrenci pasaportuna başvurabilmek için ilçe ve il emniyet müdürlüklerine gidebilirler.


Ancak bu durumda Okul da sizden bu programa katıldığınıza dair bir belge talep edecektir. Bu belgeyi ELT Danışmanınızdan edinebilirsiniz. Madride uçarsın orda.


Harçsız pasaport talep yazısı şu anda sadece yaş üzeri olup yurt dışına bilimsel, kültürel ya da sportif nedenlerle çıkmak isteyen öğrenciler için (yarışma ve konferans gibi) bazı durumlarda gerekli olabiliyor. Yukarıdaki saydığımız.

Ancak gelen düzenleme ile artık gerekçeniz fark etmeksizin öğrenci pasaportu alabiliyorsunuz. Bu nedenle herhangi bir talep yazısına ihtiyaç duymadan başvuru yapabilirsiniz.


Harçsız bordo pasaport alabilmek için bazı şartlar var, bu şartlar size uyuyorsa rahatlıkla öğrenci pasaportu alabiliyorsunuz. Aldığınız pasaportun süresi de yaşında bitecek şekilde ayarlanıyor.


Bir pasaport türü olmasa da harçsız öğrenci pasaportu diye geçen pasaport, aslında bildiğimiz bordo yani umumi pasaport … Ama en önemli farkı, bunun öğrenciler tarafından kullanılması. Bir süredir öğrencilere tanınan bu avantaj sayesinde öğrenciler, yüksek tutarlardaki harç bedellerini ödemek zorunda kalmıyor. Bunun nedeni, harçsız pasaport talep ettiklerinde geçerli bir sebep öne sürme zorunluluğuydu. Uluslararası yarışma, spor müsabakası, eğitim… vb.


Bu onay sonrası, formu pasaport başvuru evraklarınızın arasında ekleyerek, devam ettiğiniz yüksek öğrenime göre ile yıl arasında harçsız pasaport almaya hak kazanırsınız. Bunun için de bu talep yazısını okuldan isteyebilirsiniz. Eskiden harçsız pasaport talep yazısı yazdıktan sonra vergi dairesi başkanlığında onaylatılması gerekiyordu ancak son düzenlemeler ile bu yükümlülük kalktı. Denildiği gibi tek fark harç ödenmemesidir.


Alınan belge ile üniversitenin öğrenci işleri bürosuna başvuruda bulunarak, bir dilekçe ile harçsız pasaport talep yazısı yapması gerekir. Fakat bu pasaport harçlı ve harçsız olmak üzere ye ayrılıyor.


Peki nasıl alınır sorusunun cevabı ise öğrenim gördüğünüz kurumun öğrenci işlerinden mutlaka ıslak imzalı bir öğrenci belgesi almalısınız yada diğer bir yol ise e-devlet. Resmi Gazete de 14.

Gelişme çağında oldukları için ve görüntüleri çok hızlı değiştiği için en fazla yıllık geçerlilikte pasaport veriliyor. Her iki ebeveyn ve çocuğun birlikte nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekiyor.


Bu noktada defter ücreti öderler. Burda tanıştığım ve iki dönem boyunca yurtdışında olacak arkadaşlarımdan ise üniversitelerinin direkt olarak yıllık pasaport yazısı hazırladığını öğrendim. Dilekçe randevu tarihinde emniyete teslim edilerek emniyette gerekli inceleme ve araştırmalar yapılarak nüfus müdürlüklerine olur yazısı yazarak kişilerin pasaport işlemlerine onay veriliyor.


Yapılan işlemlerden sonra pasaport cüzdanı içerisine kişisel bilgiler resmi makamlarca yazılarak hazır olduğunda talep sahibine teslim ediliyor. Mart’tan itibaren nüfus müdürlüklerine devredilmeye başlayan pasaport işlemleri Nisan’da ise tümüyle Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne devredilmiş olacak.


HAK SAHİBİ AİLE FERDİ KADRO-DERECE YAZISI TALEBİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI EMEKLİLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE ANKARA Asıl hak sahibi. Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir. Harç bakımından ayrıcalıklı tutulan bazı gruplar da yok değil.


Bu kişiler üst kademeli devlet memurları, eski milletvekilleri ve bu kişilerin 1. Bu pasaportlardan harç ücreti alınmamaktadır ve yıllık süreli olarak verilmektedir. Ayrıca bu pasaportlarla Schengen bölgesine de vizesiz seyahat.


Yazacağınız talep yazısı İçişleri Bakanlığı’na hitaben olmadır. Alacağınız yeşil pasaport için pasaport harcı yatırmanıza gerek yoktur. Borda pasaporttan farklı olarak yeşil pasaport harçsız olarak alınır. Yine bordo pasaportta olduğu gibi biometrik fotoğraf.


Yeşil pasaportta geçerlilik süresi yani veriliş yılı yıl olarak sınırlandırılmıştır. Merhaba arkadaşlar, bugün yurtdışına gitmek isteyen öğrenciler için konuşacağız.


Bugün pasaport çıkartmak için çarşıya gittik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder