22 Mayıs 2019 Çarşamba

Kiracı hakları 2019

Ev sahibiniz, kira kontratınızın süresi dolmadan sizi evden çıkarma hakkına sahip değil. Kontrat süresi bitimine bir ay kala ev sahibi, kiracıya ihtarname çekmediği sürece, yapılmış olan kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat özelliğine sahip olur.


Tarafların sahip olduğu haklar ve sorumluluklar, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. TÜFE- ÜFE oranları çerçevesinde zam yansıtılabilir. Gayrimenkul kiralamalarında mal sahipleri ile kiracılar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kanun gereğince kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan kira kontratında belirtilen hükümlere uyulması gerekiyor.


Bu bilgiler ışığında ise kira sözleşmesi yapılma aşamasında, kiracının sözleşmede belirtilen şartları iyi incelemesi ve değerlendirmesi, sonradan sıkıntı yaşanmaması için büyük. Buna ek olarak şayet ev sahibi kiracıyı çıkarmak istiyorsa, kontrat süresi bitimine bir ay kala ihtarname çektirmek ve evin boşaltılmasını. Bir kira sözleşmesi, genellikle ay veya daha uzun bir süre olmak üzere, ev sahibi ve kiracı arasındaki bir sözleşmedir.


Kiracı hakları 2019

Eğer kiracı bildirim yapıp çıkar ve hemen kiracı bulunursa böyle bir tazminat ödenmez. Ayrıca kontrat süresi bitimine ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine sahip olur. Kira sözleşmesi, her iki.


Aksi takdirde depozitosunu alamaz ya da eve verdiği hasarı onarmak zorunda kalır. Ev sahipleri ve kiracıların hakları yılda bir yenilenen sözleşmelerde yazılıdır. Her iki taraf da kira kontratına yeni madde ekleme ya da çıkarma talebinde.


Eğer sözleşmede tazminat yazıyorsa, yine bu yazanlar geçerli değildir. Türkiye’de milyon hanede oturan vatandaşlar kira ödüyor.


Gayrimenkulün bulunduğu yerde çevre haklarını da gözetim altında tutarak iyi bir geçim sağlamalıdır. Aksi bir duruma sebebiyet verecek olur ise kira sözleşmesi yine kiraya veren tarafından haklı gerekçe gösterilerek tek taraflı şekilde feshedilebilir. Evi satmak kirayı çıkarmak için bir sebep değildir.


Kiracı hakları 2019

Evi satacak olan kişi içinde kiracı ile satmak durumundadır. Bu durumda evi yeni alan malikin belli hakları söz konusudur.


TÜFE oranlarıyla kira sözleşmesi hazırlama, örneği ile habrimizden indirebilir, kolaylıkla kira kontratı hazırlanabilir. Ev sahibi ve kiracı olan milyonlarca vatandaş yılda bir kez düzenledikleri kirasözleşmeleri güncellendi.


Ev veya iş yeri gibi bir mülk kiralanacağı zaman kiracı ile mülk sahibi arasında yapılan yazılı anlaşmaya sözleşme veya kontrat denir. Bu haklar borçlar kanunu olarak geçmektedir. Son değişen kanun değişikliğinden sonra. Kanun değişikliği ile ev sahibi- kiracı ilişkisinin borç-alacak ilişkisine döndüğünü ve kira sözleşmesinin.


Kiracı hakları 2019

Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayan, yeni evlenenler ya da iş değişikliği yapanlar konut alımından çok daire kiralamayı tercih ediyor. Temmuz ayında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu, kiracı ve ev sahibi arasında ilişkide yeni bir dönem başlattı. Tematik Düşünüyorum Dergilerine geri dön. Sanatçı: Şeyma Bobaroğlu.


Hakları ve Felsefe. Yazar: Betül Çotuksöken. Tuğba Hacıbayramoğlu 11. Milyonlarca kiracı her ay açıklanan TUİK rakamlarını oldukça yakından takip ediyor.


Bu yılın başında yapılan düzenlemeyle artık kira artışları, aylık ortalama. Mülk sahibin de hakları var elbette!


Ev kiralama sürecinde hem kiracının hem de ev sahibinin sorumlulukları, yasalar çerçevesinde belirlenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder