Bildiğiniz gibi artık tüm plaka yenileme ve plaka değişikliği işlemlerinin noterden yapılmaktadır. Makalemizde bu işlemlerin yeni sistemde nasıl yapıldığını, toplam ne kadar zaman ve kaç tl ye ihtiyaç olduğunu ve randevu alma işlemlerini detaylıca açıklamaya çalıştık. Yeni getirilen yasa ile birlikte APP plakalar ve üzerinde vida olan plakalar ağır kusur olarak gösterilecek. Bu kurallara göre artık vidalı plakalar muayeneden geçmeyecek.
Peki plakalar nasıl olmalı? Artık plaka yenileme ve değiştirme işlemlerinde YENİ sisteme geçildi.
Notere gitmeli, satış ve devir işlemlerini gerçekleştirirken plaka değişikliği yapmak istediğinizi bildirmelisiniz. Geçti de :) Vidaların konumu önemli.
Vida uzerine dilerseniz mavi ve beyaz başlıklar da yapabilirsiniz. Ağır kusur olarak geçen plaka değişimi Daha Fazla. Vidalı, app yada okunamayan plakalar için yapacağınız işlem plaka yenileme oluyor. Plaka Değişikliği Ücreti.
Ve bunun ücreti tek plaka için 2TL, plaka için toplamda TL. Bu noktada plaka yenileme işlemi ile karıştırılmaması gerekir.
Ancak vidalı plakaların her durumda muayeneye takılması da söz konusu değil. Bunun için vidanın bulunduğu yerinde önemi çok büyük. Bu konuyu tanımlayacak olursak şöyle diyebiliriz. Vidalı plakaları anlayabilmek için öncelikli olarak standart plaka özelliklerini bilmek gerekiyor.
PLAKA DEĞİŞTİRME İŞLEMİ NASIL YAPILIR? TL olan plaka değişikliği ücreti Noterden ödenmektedir. Aracınızın plakasını sadece ikinci elden araç satın aldığınızda yada başka bir ile taşındığınız zaman değiştirebilirsiniz. Değiştirme işlemi araca ait plaka bilgilerinin tamamen değişmesidir.
Araç satın alırken plaka değişikliği veya plaka yenileme yaptırmak isteyebilirsiniz. Yeni sisteme göre eski usül plaka değiştirme veya yenileme işlemleri artık değişmiştir.
Aynı plakanın tekrar basılması için muayaene istasyonundan plakanın ağır kusur olarak belirtildiği muayene raporu ile birlikte Şoförler ve Otomobilciler Odasına başvurulması yeterli, bu esnada hasarlı plakanın da odaya teslim edilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıla kadar araç ikinci el araç alımlarında plaka değişikliği için ek ücret vermek ve yeni plakayı bir ay süre içerisinde bastırmak gerekiyordu. Bu süreçte eski plaka kullanılabiliyordu.
El araç satın aldığınız zaman plaka değişikliği yaptırmak istiyorsanız, bunu notere belirtmeniz gerekiyor. Araç muayenelerinde uygulanan kusur tablosunda yapılan değişiklikle standartlara uygun olmayan plakalar, muayeneden geçemeyecek.
Genişliği santimetre, uzunluğu santimetre olacak. Bunun dışında plaka aydınlatmasının da yeterli olması gerekiyor.
Aracın plakalarının hiç gözükmeyecek şekilde ışıklar yanmıyorsa, ağır kusurlu araç olarak sayılabilir. Sorunun derecesine göre hafif kusurlu olarak da değerlendirildiği bilinmektedir. Internet Explorer kullanıyorsanız Uyumluluk Görünümünü çalıştırınız. Araç sahipleri, plakaların değişimi için trafik şube müdürlüklerinden alacakları formu dolduracak, ardından da TŞOF ile kayıt tescil bürolarında lira karşılığında değişim yapacak.
Araç plaka değiştirme, plaka yenileme işlemleri devlet kontrolünde yapılan işlemlerdir. TL İşte tüm detaylar haberimizde.
Bunlar araç devri ile plaka değişikliği ve ikamet yeri değişimi nedeni ile plaka yenileme işlemidir. Yeni düzenleme ile aynı “il” sınırları içerisindeki araçların plakaları artık. Ya da zaten var olan plakanızda yıpranma olmuş ve okunmaz duruma gelmişse değiştirmeniz zorunlu hale gelmiş olabilir. Her iki durumda izlenecek yol küçük farklar olsa da benzer.
Tek plaka için yapacağınız ödeme 21. Benim arabada plakada, motorda plaka da calındı. Türk Lirası ruhsat ücreti de ödenmesi gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder