16 Kasım 2018 Cuma

Faydalı model belgesi nasıl alınır

Yeni bir buluşun faydalı model ile mi yoksa patent tescil belgesi ile mi koruma altına alınması gerektiği ayrımının yapılması gerekmektedir. Aksine hareket edilen durumlar yasal yükümlülükler doğurur.


Eğer,ticari değeri olabileceğini düşündüğünüz bir buluşunuz varsa, faydalı model başvurusunda bulunmanız yararlı olabilir. Başvuru başkaca şahıs ve firmalarca da yapılmış olsa da faydalı model belgesi ödeme ve işlemlerini buradan yapabilirsiniz. Hizmetler sunmaktadır.


Yeni olmayan ürünler için başvuru yapılıp faydalı model belgesi alınsa dahi, ürünün yeni olmadığının üçüncü kişilerce ispatlanabilmesi durumunda mahkeme yolu ile belgenin iptali söz konusudur. Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre (yıl), bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Buluş basamağı, inceleme raporunu düzenleme sırasında kilit.


Bu belgeler, buluş yapan kişiye, buluşunu topluma açıklaması karşılığında, buluşu üzerinde belirli bir süre için “kişiye özel hak” tanınarak buluşunun korunmasını sağlar. Başvurunun yenilik araştırmasının yapılmasından, başvurunun yapılması ve sonrasında yapılacak takipler ciddi bir bilgi birikimi, deneyim ve bunlara ait altyapı gerektirmektedir. Serdar Han TOPO faydalı modeli değerlendirdi.


Başvuru yapılan tarihten itibaren her yıl dönümünden önce yıllık sicil kayıt ücreti olarak adlandırılan bir ücret yatırılır ve bu ücretler yatırıldığı sürece de koruma devam eder. Altında etiketlendi: ankara patent, antalya patent, faydalı model belgesi ne demek, faydalı model belgesi nedir kısaca bilgi, istanbul patent, izmir patent, marka tescil aşamaları, marka tescil başvurusu için gerekli evraklar, marka tescil belgesi nasıl alınır, marka tescil belgesi örneği, marka tescil süreci, marka tescil ücreti.


Faydalı model belgesi nasıl alınır

Mevcut kullanımda olan ve aynı işi yapan modellerde karşılaşılan sorun ya da problemlerin teknik detaylandırma ve geliştirmelerle çözülmesi ve iyileştirme faaliyeti sonucu faydalı model olarak adlandırılacak tasarımlar. Ayrıca üretim yöntemleri ile kimyasal formüller için faydalı model belgesi verilmemektedir. Bu model yıl süre ile korunur. Herhangi bir araştırma ve inceleme yapılmaz.


Bu sistemde başvuru yapıldıktan sonra ay içinde resmi patent bülteninde buluş yayınlanır. Bir ürününün patentini almak için belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olması ve buluş ile ilgili tüm her şeyin açıkça anlatılarak, benzerlerinden farklı olduğuna yönelik hazırlanacak rapor ile başvuru yapılmaktadır.


Tüm dünya ülkelerinin hedefinde sanayide ve ekonomide ülkelerini gelişmişlik seviyesine çıkartmak ve bu gelişmişliği, değişen koşullar karşısında korumaya çalışarak daha da ileri bir seviyeye götürmek vardır. Başvuru sahibi veya vekili itirazlara cevap verebilir.


Faydalı model belgesi nasıl alınır

Koruma süresi başvuru tarihinden itibaren yıldır ve bu süre uzatılamaz. Bu sebeptendir ki küçük ve orta ölçekli işletmeler çok daha hızlı ve nispeten düşük maliyetli olan faydalı model tescilini tercih ederek buluşlarını koruma altına almakta, olası taklit hadiselerinin önüne geçmektedirler. Dolayısı ile buluşun çok kısa sürede ve ucuz bir maliyetle koruma altına alınma ihtiyacı doğmuştur.


Gelen itirazlara cevap verildikten sonra bunlara bakılmaksızın faydalı model belgesi düzenlenir. Ve faydalı model için en hızlı, kolay ve masrafsızca alınan patent çeşidi olduğu rahatlıkla söylenebilir.


MS Belgelendirme tüm kalite yönetimi sistemleri konusunda uzmandır. Bunun için, daha önce de belirtildiği gibi, kayıt kuruluşuna belirli bir belge listesi ile başvurmak gereklidir. Ama tıbbi bir ölüm belgesi gibi bir şey var.


ENEC belgesinin Avrupa genelinde pazar kabulü sağlamasına olanak tanıyan ENEC anlaşması imza sahibi bulunmaktadır. Araştırma şarttır, inceleme gerekli durumda yapılır. Ek Belge Hakkı: Yok. Yapılan araştırma sonucunun olumlu olması halinde, patent başvurusu yapılarak patent hakkı alınır.


Modelin ilgili devlet kurumunda öngörülen şekilde patentlenmesi de gereklidir. Nasıl Başvuru Yapılır ? Faydalı modelin verilmesine ilişkin yayımdan sonra ilgili ücretin ödenmesi halinde faydalı model belgesi alabilirsiniz.


Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent verilmesine oranla, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir. Faydalı model koruması elde etme işlemlerinin basit ve ucuz olmasının, özellikle küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin ve araştırma kuruluşlarımızın buluş yapmalarını ve bunları sanayiye uygulamalarını özendireceği düşünülmüştür.


Faydalı Model Faydalı model, dünya çapında yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine koruma sağlayan bir sınai mülkiyet hakkıdır. Patente göre daha kısa sürede alınır ve maaliyeti daha düşüktür.


Patent, Faydalı model ile firmanız veya şahsınız adına tescil ettirdiğiniz buluşunuzu üretme, kullanma, satma, hakkınıza yasal olarak sahip olma hakkını kazandırır. Bu sayede trafikten çekme belgesi bulunan araca mtv ve herhangi bir vergi borcu çıkmaz.


Faydalı model belgesi nasıl alınır

Sigorta şirketleri kaza yapan araç sahipleriyle anlaşma sağladıktan sonra araç sahibine ödeme yaparak aracını trafikten çekmesini ister ve bu şekilde aracın herhangi bir kuruma borcu kalmadığı için satarken sorun yaşamazlar. Belgesi Alınmasının Temel Nedenleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder