29 Aralık 2017 Cuma

Ev sahibi tahliye taahhütnamesi

Kira kontratı bitmeden ev sahibinin evi satması durumunda öncelikle en geç altı ay sonra evin boşaltılması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor. Ev sahibi tahliye taahhütnamesi örneği! Bunlardan biri tahliye taahhütnamesi alınmasıdır.


Kira sözleşmesinin bitiminden bir ay sonra dava açılabiliyor. Boşaltmadığı takdirde ev sahibi, kiracıdan evi tahliye etmesini isteme hakkına sahip oluyor.

Yazılı yapılma şartı bulunan tahliye taahhütnamesinin noterden yapılma şartı bulunmuyor. Söz konusu tahliye taahhüdünü için de bazı şartlar gerekmektedir. Ancak, noter kanalıyla yapılması halinde kiralayan için daha güvenceli bir durum oluşuyor.


Başka bir deyişle tahliye taahhütnamesi kiracıyı, kiraladığı gayrimenkulden tahliye etmenin en masrafsız, kolay, hızlı ve etkili yoludur. Tahliye taahhütnamesinin amacı ileride ev sahibi ve kiracı arasında doğabilecek anlaşmazlığı, öncesinde çözmektir.


Ancak kiracıdan alınan tahliye taahhüdünün geçerli olması gerekir, bunun için bir takım hususları içermesi gerekmektedir aksi halde taahhüt geçersiz sayılacak ve dava reddedilecektir. Tahliye tahhütnamesi evin ne zaman boşaltılacağını beyan eden resmi bir belgedir.

Bu belgeye imza atan taraf söz konusu taşınmazı hiçbir gerekçe ya da koşul öne sürmeden belirttiği tarihte boşaltmaya mecburdur. Peki tahliye taahhütnamesi nedir tahliye. Ayrıca yazılı beyan ile kiracı, en hızlı ve en güvenilir şekilde kiraladığı taşınmazdan ayrılır.


Serkan Közen 3049. Bu taahhütnameyi ev sahibi isteği üzerine olacağı için masrafı taşınmaz sahibinin ödemesi gerekir. Zira tahliye taahhüdünün asıl tarafı olan ve boşaltma.


Ferda DEMİREL : Bir ay sonra evi boşaltacağına dair yazılı belge var demişsini. Kiracıya ödetmesi biraz işgüzarlık olur. Tahliye nedenleri arasında ise kiracının aylık kirasını ödenememesi, ev sa. Tahliye davası hakkındaki yazımız: Tahliye Davası Hakkında Bilmeniz Gerekenler.


Aşağıda yazılı şekilde yapılacak bir tahliye taahhütnamesi örneği yer almaktadır. Bu metni boş bir akağıda çıktı almak suretiyle kiracınıza imzalatarak tahliye taahhüdü alabilirsiniz.


Kişi tahliye taahhütnamesi vermişse icra dairesine ya da mehkemeye başvurularak kişinin tahliyesi istenebilir. Burada önemli olan tahliye tarihinden önce ihtar çekmektir.


Yani kira sözleşmesi olmadan taahhütnamenin bir geçerliliği bulunmuyor. Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ilk kira senesinden sonra çıkacağı tarih için tahliye taahhütnamesi imzalayabiliyor.

Ayrıca kira sözleşmesi ile aynı gün kiracı ile ev sahibi arasında imzalanmış olan yazılı tahliye taahhütnamesi de geçersizdir. Yargıtay kararlarına göre kira sözleşmesi ile tahliye taahhüdü arasında belli bir süre olmalıdır.


Bunun yanında bu nedene dayanılarak açılan davalarda davacı olarak illa ki ev sahibi. Arkadaşlar geçen yıldan beri ev sahibi evi kendi rızamla boşaltmam için tahliye taahhütnamesi imzalatmaya çalışıyordu.


Hemen hemen her ay arayarak bu tacize devam etti. Kontrat Haziran ayında dolmasına rağmen,kendisine kontratı yenilemediğine dair bir ihtarname çekmesini söylememe rağmen ihtarname çekmek yerine bana bunu imzalatmakta diretti.


Taahhütname için tek şart kira sözleşmesi değil. Muhtemelen notere para ödemek. Türk Borçlar Kanunu madde 352’de düzenlenmiştir.


Konut kiralama süresince yerine getirilmesi gereken tüm yükümlülükler kira kontratında belirtilir. Kiralamanın başlangıç tarihi ve kiralama müddeti de sözleşmede yer alan bağlayıcı maddelerdendir.


Bu nedenle tarih atılmaması gerekir. Kiralayan, yani ev sahibi, tahliye taahhütnamesini ilk kira yılının bitimini müteakip alır.


Peki söz konusu taahhütname ev sahibine ve kiracısına hangi hak ve. Kiraya konu olan konutun sahibinin hakları arasında kiracıya tahliye taahhütnamesi imzalatmak da yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder