Kiracının önalım hakkı var mı? Mal sahibi kiraya verdiği ev veya işyerini satışa çıkarabiliyor. Gayrimenkulün kirada olması tasarruf hakkını kısıtlamıyor.
Peki içerisinde kiracı varken yapılan gayrimenkul satışlarında kiracının önalım hakkı var mı? Yasal olarak önalım hakkı ya kanundan ya da sözleşmeden doğuyor.
Taşınmaz mal sahibi, isterse kiradaki evin satışını gerçekleştirebiliyor. Simge Sağın kirada oturduğu evi satın aldı!
Güzel şarkıcının arkadaşlarını ağırlayıp parti verme hayali ise corona virüs sebebiyle suya düştü. Evi satın aldığınızda kiracıya ihtarname göndermemiş iseniz kiracıların kira sözleşmesinin sonuna kadar evde oturmaya hakkı bulunmaktadır. Bu süreçte evi satın almak isteyen kimselerin evi görmesi için kiracının evi göstermesi gerekiyor.
Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorunda oluyor. Ev sahibi evi yeni bir kiracı adayına ya da evi satın almak isteyen kişiye göstermek isterse kiracının evi göstermesi gerekiyor.
Eğer kiracı buna rağmen evi boşaltırsa, ev sahibinin kira talep etme hakkı doğar.
Ev sahibinin, evin tahliyesini isteyebilmesi içinse, kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu ve bakmakla yülümlü olduğu kişilere ait konut ihtiyacını öne sürmesi gerekir. Yeni mal sahibinin geri alma hakkı ! Tarihinde satın almış bulunmaktayım. Bu durumda ev satılsa bile sözleşme süresince kiracının evde oturma hakkı bulunmaktadır.
Satın alma işlemlerini yapmadan önce kiracı ile yasal yollar kullanıp bir anlaşma yapmadıysanız, kira kontratını devreye sokarak hareket etmeniz gerekmektedir. Müşterilerinize evi göstermeden önce dikkat. Eğer kendi evinizi sattınız ve içerisinde kiracı varsa ve bu kiracının evi tahliye etmesini istiyorsanız bunun da tek yolu noterden ihtarname çekmektir.
Evinizi satın alan kişinin tapuyu aldığı gün içerisinde notere giderek evi satın aldığını ve kiracının evi boşaltması gerektiği şeklinde ihtarname yollaması gereklidir. Ev sahibi ile kiracı arasında bir kira sözleşmesi yapılmış ise kiracının evden çıkma zorunluluğu bulunmamaktadır. Evi satın almadan önce evde kiracı olduğunu fark etmiş iseniz kiracıya ay öncesinden ihtarname göndermeniz gerekmektedir.
Hayallerindeki evi satın almak isteyen kişiler için her ne kadar birincil konu bütçe ayarlamak, bunun için bir peşinat belirlemek ve konut kredisi başvurusu yapmak ise de ev alma süreci yalnızca bununla bitmeyen, dikkat edilmesi gereken pek çok farklı nokta olan bir süreç. Ancak bunun için de bazı şartların olması gerekiyor. Ana Sayfa » Hukuk » Ev sahibi evi satarsa kiracının durumu ne.
Ancak evi satın alan kişinin aynı il ve ilçe sınırları içerisinde bir başka taşınmazı bulunmuyorsa yani konutu kendi barınma ihtiyacı için alması durumunda noter kanalı ile evin tahliyesi için ihtarname yolluyor ve kiracının evi gün içinde boşaltması gerekiyor. Bu işin avukatıyım ben. Müvekkil temmuz ayında içerisinde kiracısı olan bir ev satın almış.
Ancak kiracı tarafından müvekkilin evi satın aldığı bilinmektedir.
Yeni ev sahibi, gereksinim sebebiyle evi boşalttıktan sonra yıl süreyle evi eski kiracıdan başkasına kiralayamaz. Borçlar Kanununun 355. Ev sahibi tarafından taşınmazda kira karşılığında oturan kiracının evi boşaltması için noter tarafından ihtarname ile uyarılır. Söz konusu uyarı için kiracının evi boşaltması için ihtarname örneğini kullanabilirsiniz.
Günümüzde her kiracının bir kira sözleşmesi bulunuyor. Bu kira sözleşmesinde ise kiracının oturduğu ev ile ilgili hakları yazıyor.
Ev satın almak isteyenler en çok “Konut kredisiyle ev satın almak avantajlı mıdır” sorusuna yanıt ararlar. Toplam geri ödemede ödenecek yüksek tutar, kredi kullanacak kişi üzerinde baskı yaratabilir.
Hali hazırda kiracısı bulunan bir konutun satın alınması halinde söz konusu olan kiracıyla herhangi bir anlaşma yapılamadığı takdirde ve kira sözleşmesine istinaden tapuda herhangi bir şerh yoksa tapunun yeni sahibine geçtiği tarihten itibaren ay içerisinde yazılı bir ihtarname bulunmak gerekir. Dolayısıyla ev sahibinin olduğu kadar, kiracının da ev sahibine karşı birçok hakkı bulunur.
Ev, işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında kiracı, kiraladığı taşınmaz malı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder