3 Ağustos 2017 Perşembe

Avukat eşleri yeşil pasaport alabilir mi

Geçen sene yasalaşan düzenleme, Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Peki düzenleme kimleri kapsıyor? Hangi avukatlar yeşil pasaport alabiliyor?


Avukat eşleri yeşil pasaport alabilir mi

Bir avukat yeşil pasaportu hak etmek için ne yapmalı? Yönetmelik ne diyor? Sadece kendileri değil ailelerinin de bu haktan yararlanma imkanı bulunuyor.


Evet, avukatlara yeşil geçişlik uygulamasıyla beraber yeşil geçişlik almaya hak kazanan kişilerin eşleri ve evlatları da yeşil geçişlik almaya hak kazanır. Bu kanun maddesinin uygulanması için gerekli olan yönetmelik çalışmaları halihazırda İçişleri Bakanlığı’nca yürütülmektedir.


Bilindiği üzere, diğer pasaport türlerinde olduğu gibi, hususi damgalı pasaport hamilleri, bu pasaportları turistik amaçlı seyahatlerinde de kullanıyorlar. Eğer yeşil pasaport almaya hak kazanmışsanız, yani aşağıda listelenmiş niteliklere sahipseniz, izlemeniz gereken yol çok kolay. Yeşil pasaport başvuru şartları nelerdir?


Emniyet Müdürlüğü’nden, kendinize uygun olan bir randevu saati seçerek yeşil pasaport alma sürecinizi başlatabilirsiniz. Kaç çeşit pasaport vardır?


Son üç takvim yılında ortalama 5bin dolar ihracat yapan firmaların yetkilisi yeşil pasaport alabilecek. Yeşil Pasaportu olan kişilerin eşleri ve çocukları da Yeşil Pasaport alabilir mi ? Kudüs Gezim’den Öğretmenler Alabilir mi ? Bu yeşil pasaport enflasyonu nedeniyle, Türkiye’nin verdiği yeşil pasaportların hareket imkanı ve itibarı değer yitirmeye başlıyor AB ülkeleri nezdinde giderek.


Niye her şeyi, her kuralı, her standardı, her geleneği, her teamülü istismara, yozlaştırmaya, kötüye kullanmaya bu kadar eğilimli bir toplum haline geldik anlamak zor. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise ayrı neviden pasaport verilmesi mümkündür.


Avukat eşleri yeşil pasaport alabilir mi

Eğer öğrenim durumu yaşından önce son bulursa bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorunlulukları var. Bunun dışında bu kişilerin eşleri ve çocukları da bir takım şartlar altında yeşil pasaport alabilirler.


Sayılı Pasaport Kanununa göre: a) Birinci (1.), ikinci (2.) ve üçüncü (3.) derece kadrolarda bulunan ve bu kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli personel olarak çalıştırılan Devlet Memurları ve diğer Kamu Görevlilerine, sözleşmeli personel olarak çalıştırılıp, kadro karşılıkları. Avukatlara yeşil pasaport ne zaman verilecek? Devlet memuru pasaportu olarak bilinen yeşil pasaport, kimlere verilir?


Anneme yeşil pasaport alabilir miyim, babam sayesinde ben de yararlanabilir miyim, eşten, oğlum veya kızımdan dolayı ben de başvursam olur mu’ diye soranlar oluyor. Yukarıda kimler yeşil pasaport alabilir listesindeki herkesin eşleri de bu haktan yararlanabilir.


Ama kişinin anne veya babası bu durumdan yararlanamaz. Kamu İç Denetçiliği sınavına başvuruda YÖKDİL kabul edilebilir mi ? Memur doğrudan bakana, bakan yardımcılarına eposta gönderebilir mi ? Belediye sözleşmelileri kurumlar arasında geçici görevlendirilebilir mi ? Pasaport harcı, pasaportun geçerlilik süresine göre farklılık gösteren miktarlarda tahsil edilmektedir.


Kamu kurumu çalışanlarının yalnızca bir kısmı. Yani en az üçüncü dereceye ulaşmış bir devlet memurunun eşi ve çocukları da yeşil pasaport alabilir. Bu kişilerin eşleri ve yaşını aşmamış öğrenci çocukları da yeşil pasaport çıkarabiliyor.


CEVAP: Hususi Damgalı ( Yeşil ) Pasaport alabilecek yukarıda (45. Madde) belirtilen şartları taşıyanların eşleri, yaşından küçük erkek ve kız çocukları ile yaşını bitirdikten sonra, çalışmayan, evli olmayan ve hak sahibi ebeveyni ile birlikte ikamet eden (Öğrencilik hariç) reşit kız çocukları hususi ( yeşil ) pasaport alabilirler.


Ancak, yeşil pasaport sahipli kişilerin vefatı durumunda dul eşlerinin başkası ile evlenmemiş olması halinde aynı türden pasaport verilmesi mümkündür. Pasaport defter bedeli olarak Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen 8TL’nin ödenmesi yeterlidir. Bu işlemi gişeden pasaport defter bedeli ödemesi yapmak istediğinizi söyleyerek veya internet bankacılığı üzerinden yapabilirsiniz. Yapılan ödemenin dekontu başvuru dosyasına eklenmelidir.


Avukata yeşil pasaport komisyonda kabul edildi TBMM Adalet Komisyonu kamuoyunda 1. Memurların yurt dışına çıkışlarında büyük kolaylıklar sağlayan yeşil pasaport, mevzuatta hususi pasaport adı altında düzenlenmiştir. Bu pasaport sahipleri, normal pasaport sahipleri için vize isteyen birçok ülkeye vizesiz gidebilmekte olduğu için bu durumun büyük bir ayrıcalık olduğunu ifade edebiliriz.


Avukat eşleri yeşil pasaport alabilir mi

Ancak almaya hak kazanmaları için aynı derece ve kademeleri doldurmuş olmaları gerekiyor. Kimler yeşil pasaport alabilir ? Emekli memurlar yeşil pasaport alabilir mi ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder