Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Haklarınızı öğrenin! Ev veya iş yeri gibi bir mülk kiralanacağı zaman kiracı ile mülk sahibi arasında yapılan yazılı anlaşma ile her iki tarafın da hakları yasal olarak güvence altına alınıyor. Her iki taraf da kira kontratına yeni madde ekleme ya da çıkarma talebinde bulunabilir.
Sözleşme yerine de geçen bu kontratların zamanı dolduğunda ev sahipleri kiracı değiştirme hakkına sahiptir. Ancak kontratın dolma.
Karşılıklı anlaşmazlık sonucunda kiracıya tahliye bildirimi yapmak, ev sahibinin hakları arasında yer almaktadır. Türkiye’de milyon hanede oturan vatandaşlar kira ödüyor.
Bir konutun kiraya konu olması durumunda kiracı ve ev sahibi bazı haklar ediniyor. Mülk sahibi, kira kontratının süresi dolmadan kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip değildir. Kontrat süresi bitimine bir ay kala ev sahibi, kiracısına.
Dolayısıyla ev sahibinin olduğu kadar, kiracının da ev sahibine karşı birçok hakkı bulunur. Hangi tadilatları yapma zorunda değilsiniz, tahliye kararını nasıl aldırabilirsiniz, kontrat yaparken nelere dikkat etmeniz gerekiyor ve tahliye davası ne kadar sürer gibi soruların cevaplarını uzmanımız yanıtlıyor. Bu durumda kiracının en önemli göre kirasını zamanında ödemek olmalıdır. Eğer kira sözleşmesinde belirli bir tarih belirtilmedi ise, kira.
Ev ya da kiracı arama sürecinin sonlandığının resmileştiği kira sözleşmeleri, ev sahibi kiracı ilişkilerindeki en önemli adım. Soru-Cevap Şeklinde Bilinmeyenler! Kiracı ve Ev Sahibi hakları nelerdir? Belki yatırım yapmak için belki de yeni satın aldığınız eve taşınma kararı verdiğiniz için yaşadığınız evi kiraya vermek istiyorsunuz.
Kiraya verdikten sonra ev, tabii ki tamamen kiracınızın ol. Bunu yanı sıra kiracı, kiraladığı yerin bir kusuru – ayıbı ya da eksiğini ev sahibinin belirlenen süre içerisinde gidermesini isteyebilir. Bu anlaşmazlıklar zaman zaman çözüme kavuşturuluyor. Kanunda belirtilen kiracı hakları şunlardır.
KONTRAT SÜRESİ: Mülk sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Kontrat bitimine ay kala ev sahibi, kiracasına ihbarname çekmediği. Bu durumun meydana gelebilmesi için söz konusu olan evin değerinde artışın meydana gelmesi gerekiyor. Söz konusu dava, borçlar kanunu kapsamında yer almakta olan maddeler doğrultusunda açılabilir.
Kiralama sürecinin başlangıcında mülk sahibi ile kiralayan kişi arasında imzalanan kira sözleşmesi gereğince bir takım hak ve sorumlulukların yükümlülüğü altına girer ve hakları kira sözleşmesi tarafından korunur. Koronavirüs salgını sürecinde kiracılar ve mülk sahipleri arasında sık sık ihtilaflar yaşanıyor, kimi kiracı kirasını erteleme hakkını isterken mülk sahipleri de ‘Tek kira ile geçiniyorum, ne yaparım ben’ diye soruyor.
Son dakika ev sahibi hakları haberleri de dahil olmak üzere toplam haber bulunmuştur. Ev kiralama sürecinde hem kiracının hem de ev sahibinin sorumlulukları, yasalar çerçevesinde belirlenmektedir. Eğer gayrimenkul işyeri olarak verilecekse işyerine uygun ev olarak verilecekse ev kullanımına uygun bir vaziyette kiracıya teslim edilmek zorundadır.
Kiralanan evin bulunduğu çevre hakları da gözlem altında tutulur. Eğer herhangi bir çevreye rahatsızlık durumu varsa kira sözleşmesi ev sahibi tarafından tek taraflı feshedilebilir.
Bu sürenin sonunda kira ödenmezse ev sahibi sözleşmeyi fes. Borçlar kanunu tüm kiracı ilişkilerini.
Düzenlenen bu sözleşme tabi ki hem kiracı için hem de ev sahibi için belli bir sorumluluğa girmekte olup, bu sorumluluk her iki taraf için de belli haklara sahip olduğunu da göstermektedir. Peki nedir ev sahibi ve kiracı hakları ? Elverişlilik durumunu ise sözleşme süresince koruması gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder