4 Ekim 2021 Pazartesi

Zarar olsa dahi İndİrİlecek istisna ve indirimler

Aağıda yurt içi zarar mahsubuna ilikin özelliği olan konular özetlenmitir. Zarar mahsup koşulları Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 9. Anonim şirketlerin kuruluşlarında veya sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları payların bedelinin itibarî değeri aşan kısmı istisna kapsamında olup, zarar olsa dahi indirimi mümkün bulunmaktadır.


Zarar olsa dahi İndİrİlecek istisna ve indirimler

Daha önceki açıklamalarda olduğu gibi, bağış ve yardımlar öncelikle KKEG’e eklenecek, daha sonra kurum kazancından öncelikle zarar olsa dahi indirilecek istisnaların, daha sonra geçmiş yıl zararlarının ve sonrasında da 10. Bu istisna ve indirimler, kazancın bulunması halinde indirilecek istisna ve indirim ya da zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler olarak beyannamede dikkate alınacaktır.


Aşağıda maddeler halinde sayılan bu uygulamalarda görüleceği üzere indirim olarak nitelenecek unsurlar daha çok bir kazancın varlığına bağlanmıştır. Kaldı ki ortada bir kazanç yoksa indirim. Bu bağlamda kurum kâr ya da zararı, beyanname üzerinde " zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler " ile "kazancın bulunması halinde indirilecek istisna ve indirimler " indirilmeden önceki miktarı göstermektedir.


Bu satırlarda yer alan istisna ve indirimlerden bir kısmı veya tamamı, dönem içinde defterler üzerinde kazançtan indirim konusu yapılmış ise, indirilen söz. Ancak Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 35’inci. Zarar olsa dahi indirilecek istisnalar, ticari kar, mali kar, ticari zarar, mali zarar, kar payı. Sair vergi dıüı gelirler ve diğer indirimler.


Maddesindeki istisna ve indirim türlerinin bulunduğu ve tutarlarının girilebileceği alandır. Söz konusu istisna ve indirimler varsa otomatik doldurulmaz kullanıcı tarafından doldurulması gerekir.


Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnası D- Kâr ve İlaveler Toplamı (B) 40. F- Dönem Safi Kurum Kazancı.


Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler ve köyler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan veya Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen ya da desteklenmesi uygun görülen kültür ve turizm. Türkiye’ye transfer edilen aşağıdaki kazançlara ilişkin bilgiler girilecektir.


Bu bölümde de kazancın bulunması durumunda indirilecek istisna ve indirim türlerine ait tanımlamalar yapılmaktadır. Vergi Bildirimi: Vergi Bildirimi başlığı dört bölümden oluşmaktadır. Bu tabloda yer alan zararların, zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler yapıldıktan sonra kalan tutarla sınırlı olarak, mahsuba konu edilmesi gerekir. Yurt İçi Zarar Mahsubu.


Kar Mahsup Edilecek Geçmiş Yıl Zararları 63. ZARAR KAR Zarar ve İndirimler Toplamı 2. Serbest bölge kazanç istisnası, kurumlar vergisi beyannamesinin ‘’ zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler ’’ tablosunda yer alan ‘’ serbest bölgelerde elde edilen kazançlar’’satırında gösterilerek kurum kazancından düşülecektir.


Hesap Dönemine ilişkin dönemin kurumlar vergisi beyannamesinde istisna tutarı olan 1. TL zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler bölümüne kaydedilecektir. GELİR VERGİSİ STOPAJI. A- Genel Açıklamalar.


Mahsup edilecek toplam geçmiş yıl zararı (-) 500. NDİRİME ESAS TUTAR 2. Alıcılar Reeskont İp. Gel, Konusu Kalmayan Stok Değer Düş. Dönem Sonu İşlemlerinde Özellik Arz Eden Hususlar.


Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler. Sabit Kıymet ve Amortismanlar. Alacaklar-Konkordato Uygulaması. Gelir-Gider Tahakkukları ve Karşılıklar. Kredi ve Finansal Kiralama. Geçmiş Yıllar Zararları (-) 100. Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İndirim ve İstisnalar (-) 40.


Kurumlar Vergisi Beyannamesi'nde zarar olsa dahi indirilecek istisnalar bölümünde, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar için tek bir satır bulunmakta olup, yukarıda açıklanan ayırıma uygun birden fazla satır yoktur. Esas Kurum Kazancı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder