25 Eylül 2020 Cuma

Yer yönünden yetki kuralları

Zararı doğuran idari uyuşmazlığı çözümlemeye yetkili, b) Zarar, bayındırlık ve ulaştırma gibi bir hizmetten veya idarenin herhangi bir. Yedek kurallar (özel yetki kuralları): Suçun işlendiği yer belli değilse, şüpheli veya sanığın yakalandığı yer, yakalanmamışsa yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Maddesinde düzenlenmiştir.


Bu bağlamda Cumhuriyet savcısının, yer bakımından yetkili mahkeme önünde dava açma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu istisnai nitelikteki yetki kurallarına "özel yetki " kuralları denilmektedir.

Ancak istisna olarak, bazı davaların mutlaka belli bir yer mahkemesinde açılması öngörülmüştür ki, bu halde kesin yetki söz konusudur. Bununla birlikte anayasa yargısı denetimine tabi bir norm, oluşturulduğu süreçte geçerli olan yetki kuralları esas alınarak vücut bulduğundan bu unsura ilişkin denetimin -yürürlükten kalkmış olsa dahi- o tarihteki kurallar esas alınarak yapılması gerekmektedir.


Zira geçerliliğini sürdüren ve yetki unsuru bakımından da anayasal denetime tabi olan KHK’ların. HMK’da davalının ikametgahı mahkemesinin yanında, özel yetki kuralları ile başka yer mahkemeleri de yetkili kılınmıştır. Esas davaya bakan hakim konuya vakıftır. Vekil için olayın değerlendirilmesi yönünden, deliller yönünden bir avantajdır.


A’nın davasının değeri 15.

Nitekim taşınmazın aynına ilişkin davalarda taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinin yetkisi kesin niteliktedir (HMK.nun 12.maddesi). Evrensel yetki kuralları, genellikle tek bir devletin değil, birden çok devletin veya uluslararası toplumun hukuki yararlarının korunması anlayışına dayanmaktadır.


Bu çalışmada, ceza kanunlarının yer bakımından uygulanmasına ilişkin genel kurallara yer verilmekle birlikte, ayrıca evrensel yetki ilkesine ve ceza kanunlarının uygulanmasına bağlı sorunlar irdelenmiştir. YER YÖNÜNDEN UYGULANMASI.


Bu şekildeki uyuşmazlıklar nispeten daha azdır. Coğrafi sınırların tespiti, fiziki öğelere dayandığı için yetkiliyi belirlemek daha kolaydır. Evrensel yetki kuralları, genellikle tek bir devletin değil, birden çok devletin veya uluslararası toplumun hukuki yararlarının korunması anlayışına dayanmaktadır. Yurt dışında işlenen suçta, şüpheli veya sanığın yakalandığı yer, Türkiye de yakalanmamışsa Türkiye deki yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.


Mahkemelerin yargı yetkilerinin yer yönünden sınırlanması, ortaya “yargı çevresi” kavramını çıkarmıştır. Belediye Sınırları İçerisinde 83. Aksi görüşe göre, yabancılık unsuru taşıyan ihtilaflar için tarafların hangi şartlarla Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisini tayin edecekleri m. Yer yönünden yetkiyi.


Sözleşmede ülke belirlemekle birlikte neresinde dava açılacağı belirlenmemişse bu konuda o ülkenin yer itibariyle yetki kuralları daima uygulanabilir. Yapılış Usulü 1a.


Planların Hazırlanışı 1b.

Görev Görev, bir davaya aynı yargı kolunda yer alan ilk derece mahkemelerinden hangisi tarafından bakılacağını ifade eden bir kavramdır. Deneme Sınavı çıkmış sorular veya deneme soruları. Davacının davasını açabilmesi için genel yetki kuralları yanında ona seçim hakkı tanıyan özel yetki kuralları da düzenlenmiştir.


Yetki Kuralları 1aa. GENEL YETKİ KURALI. Göreve ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla bu Kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde, yetkili idare mahkemesi, dava konusu olan idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin.


Yazımızın amacı da bu noktada bu soru işaretlerini ve uygulamadaki problemleri mümkün olduğunca gidermek adına hem yetki anlaşmalarından hem de tahkim usulünden ‘Türk hukuku nezdinde’ kısaca bahsedip, iki usulün aynı sözleşmede yer alması durumunda hukuken ne olacağı sorusuna cevap vermektir. Yazarın geniş anlamda yetki kuralları için kullandığı terminoloji, geniş anlamda yetki kurallarını sınıflandırması, görev kurallarının niteliği hakkında yaptığı açıklamalar şu an Türk medenî usûl hukuku doktrininde hâkim olan görüşten farklı olabilmiştir.


Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa ve Bakanlar Kuruluna tanınan işlem yapma veya karar alma yetkisi, ülke çapına yayılmıştır. Anayasa’nın mülga 91. Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, idare ve vergi mahkemeleri vardır.


Mahkemesinde açılan dava davalının ikametgah mahkemesinde ya da işyerinin bulunduğu yer mahkemesinde açılmalıdır. Bu husus kamu düzenine ilişkin olup, yargılamanın her safhasında yetki itirazı yapılabilir. Bu icra dairesi, icra takibi yönünden de yetkili değildir.


HMK’daki genel yetki kuralları uygulanacaktır. Yargılama Usulü Kanunu ile 38.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder