23 Haziran 2020 Salı

Villa karşılığı inşaat sözleşmesİ

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nedir? Elinde arsa nitelikli gayrimenkulü olan kişinin, arsa üzerinde bina inşa edilmesi karşılığında, arsasının belirli paylarının mülkiyetini, arsa sahibi ve müteahhidin (veya yüklenici) karşılıklı anlaşmalarına göre, binanın belirlenen bağımsız bölümlerinin teslimi karşılığında, müteahhide devretmeyi taahhüt.


Kentsel dönüşüm ile birlikte yeni inşaatların yapılmaktadır. Bunun sonucunda inşaat sözleşmelerinin özel bir türü olan kat karşılığı inşaat sözleşmesi ortaya çıkmaktadır.


Kat karşılığı inşaat işlerinde doğru müteahhitle işbirliği yapmak oldukça önemli. Bu noktada “ kat karşılığı inşaat sözleşmesi ” sizin güvenliğiniz oluyor.

Yaptığınız anlaşma yasal bir boyut kazanıyor böylelikle her iki taraf için de sorumluluklar yasal olarak tanımlanıyor. Taraflar fesih konusunda anlaşma sağlamaları gerekir, anlaşma sağlanması halinde, kat karşılığı inşaat sözleşmesin karşılıklı olarak her zaman fesihle sona erdirebilirler. Sözleşme, taraflar arasında yapılan anlaşmaya dair bilgileri ve tarafların imzalarını içinde barındırıyor. Müteahhitlik sözleşmesi örneği aşağıda yer alıyor.


GAYRİMENKUL VE KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ. Düzenleme şeklinde bir gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmesini istediler.


ARSANIN TOPLAM DEĞERİ. Arsa payı karşılığı sözleşme.


Halk arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi olarak bilinen, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi veya sahipleri ile arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici arasında imzalanır.

It is aimed to enhance effectiveness of the personal rights emerging from building contracts by way of endorsing it to teh title deed. However, this oppurtunity should be limited to personel rights, which are allowed to endorsement to the title deed by a law.


Türk, ister yabancı olsun, inşaat sektöründe hizmet veren müteahhitleri hukuki açıdan ilgilendiren önemli konulardan biri, kat karşılığı inşaat sözleşmeleriyle giriştikleri işlerde karşılaşabilecekleri sözleşmenin geçerliliği sorunudur. Bu konuyu ayrıntılı bir şekilde işlemeden önce, “sözleşme” ve “kat karşılığı inşaat sözleşmesi.


Eser sözleşmesi ve gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinden oluşan çift tipli karma bir sözleşme olan kat karşılığı inşaat sözleşmesi, noter huzurunda ve taraflarca imzalanmalıdır. Bunlardan eser sözleşmesi, kanunen herhangi bir şekle tabi değildir şekil serbestisine dayanarak tarafların istediği şekilde yapılabilir.


Uygulamada gayrimenkul satış vaadi şeklinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi, satış vaadi gibi gösterilip satış bedeli belirlenerek tapuya şerhi sağlanmaktaydı. Ancak sözleşmenin her iki tarafı da tacir sıfatına sahipse uyuşmazlık ticari bir nitelik kazanacağından dolayı asliye ticaret mahkemeleri bakmakla görevli hale gelir.


Eğer yapılan inşaat sözleşmesi şekle aykırı yapılmışsa bu sözleşme kural olarak geçersiz sayılır. Geçersiz yapılmış bir sözleşmeye dayalı olarak yapılan ifalar TBK 77. Bilindiği üzere kat karşılığı inşaat sözleşmesi, yüklenicinin (yerine göre evvela mevcut binayı yıktıktan sonra) iş sahibine ait olan arsa üzerinde bir bina inşa etmesi ve iş sahibinin de buna mütekabil olarak yükleniciye, arsa payı ve yüklenici tarafından inşa edilecek binadan, kat mülkiyetine geçildikten sonra, bağımsız bölümlerden bazılarını vermeyi.


Bu sözleşmeler için kanunda yapılmış bir tanım yoktur. Tadilat, güçlendirme gibi işlerin de bu. Literatürdeki adı arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi dir. Zemin etüdü (Jeolojik rapor) olmadan alınan bir arsa veya yapılan bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi temel fiyatlarını ciddi bir biçimde değiştirebilir.


Bütçeye ve hedefinize uygun olmayan bir proje ve malzeme seçimi tüm hedeflerinizi saptırabilir. Dava, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı eksik işlerin giderilme bedeli ile değer kaybının tahsiline ilişkindir. Sözleşme konusu inşaatta mevcut numaralı villa arsa sahiplerinden M.

Yani kat karşılığı inşaat sözleşmesi her iki taraf için de hayati önem taşıyor. Yanlar arasında imzalanan 25. Buna rağmen Taşınmaz satış vaadi ve arsa payı kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmak isteniyor ise, sözleşmeye "Taşınmaz üzerinde haciz, tedbir, ipotek vs.


Davacı yüklenici kooperatif vekili, taraflar arasında düzenlenen 02. Söz konusu sözleşmenin iptali, mahkeme tarafından da gerçekleştirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder