17 Nisan 2020 Cuma

Sözleşmelerde damga vergisi yükümlülüğü

Sözleşmelerin damga vergisi esas olarak makbuz karşılığı ödenir. Bu yöntem aslında beyan esasıdır. Damga vergisi beyannamesiyle vergi beyan edilir ve ödenir.


Kanunda sayılan bazı kağıtların vergisi basılı damga. Dolayısıyla, ticari kazancın tespitinde uygulanan genel kural çerçevesinde, damga vergisi de diğer giderler gibi tahakkuk ettiği tarih itibariyle gider kaydedilebilir.

Dolayısıyla Türkiye’de düzenlenen sözleşmelerin damga vergisinin konusuna girip girmediğine ilişkin bir tereddüt bulunmamaktadır. Yetkilendirme sözleşmelerinde damga vergisi Gayrimenkul ticaretiyle ilgili kullanılan sözleşmelerde bulunan damga vergisi uygulaması işletmelerin mağdur edildiğini ifade eden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, damga vergisinin kalkması için çağrı yaptı.


Gayrimenkul ticareti hakkında yönetmelik kapsamında kullanılan sözleşmelerde var olan damga vergisi uygulaması işletmeleri mağdur ediyor. Bu yazımızda, Damga Vergisine tabi kâğıtlar içerisinde önemli bir yeri olan sözleşmelerde yapılan süre değişikliklerinin, damga vergisi karşısındaki durumu irdelenecektir.


Nispi vergide, kâğıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kâğıtlarda yazılı belli para üzerinden vergi hesaplanmaktadır. Konuya ilişkin bilgi veren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özel emacıklı “Emlak işletmeleri ile iş sahipleri arasında düzenlenen ve belli bir bedel karşılığında belirtilen hizmetlerin verilmesini öngören sözleşmelerde.


Yazılı sözleşme düzenlenmesi ve imzalanması durumunda dolaylı bir vergi olan damga vergisi gündeme geliyor. Diğer dolaylı vergiler gibi damga vergisi de ek bir mali yük anlamına geliyor.

Yukarıdaki hüküm ve açıklamalara göre sözleşmelerde yer alan güvence bedeli üzerinden damga vergisi hesaplanması gerekmektedir. Bu tip kira sözleşmelerinde damga vergisi oranı binde olarak belirlenmiştir. Kefalet, sözleşme cezası ve depozito içeren sözleşmelerde ise damga vergisinin ayrıca hesaplanması.


Bu nedenle damga vergisi konusunda genel anlamda müterilerimizi bilgilendirmek, yeni süreçler sırasında sözleme hukuku çerçevesinde doğabilecek damga vergisi ve muhtemel durumlarda karüılaılabilecek vergisel iülemler değerlendirilmiü ve bu çerçevede aağıdaki açıklamalara yer verilmiütir. Pek çok kişi için damga vergisi nedir, net biçimde cevaplanması gereken bir soru.


Bunun yanı sıra, farklı durumlarda damga vergisinin ne şekilde ödeneceği, hangi durumlarda nasıl hesaplandığı da bilinmesi gereken bir konu. Anonim Şirket şube açılışı için işyeri kiralandı. Kira kontratı damga vergisi ne zaman ve nereye ödenmesi gerekiyor?


Maliye Bakanlığı sözleşmelerde damga vergisi olayında sözleşme taraflarını tam olmasa da büyük bir oranda rahatlatan bir düzenleme yaptı. Ayrıca, Gelir Vergisi Kanununun 94. Derneğiniz şubesi tarafından yapılan ücret niteliğindeki ödemeler üzerinden anılan maddenin numaralı bendine göre, gelir vergisi tevkifatı yapılarak muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.


Damga Vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşididir. Konusu: sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre Türk parasına uyarlanacak sözleşmelere ilişkin damga vergisi uygulaması hakkında.


Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 2. Aağıda öncelikle damga vergisi uygulamasında verginin konusu ve vergiyi doğuran olay açıklanmıú, sonrasında sözlemelerde damga vergisi uygulamasında matrah ve damga vergisinin hesaplanmasına etki edecek diğer unsurlar ana hatları ile uygulamada yaanan tereddütlü ilemler çerçevesinde değerlendirilmitir. Maktu damga vergisi : Kağıt üzerindeki bedel ne olursa olsun belirli bir TL karşılığı ödenen vergidir.

Misal sulhnamelerden 5TL damga vergisi alınmaktadır. Bu konuda kanun öncelikle kâğıdın mahiyetinin ne olduğuna bakılması gerektiğini emretmektedir. DVK’da yer alan (1) sayılı tabloya bakılarak tahakkuk edecek damga vergisinin nispi mi yoksa maktu olarak mı ödeneceği anlaşılabilecektir. Maalesef ülkemizde sözleşmelerden yaklaşık %oranında damga vergisi alınması gibi bir komedi ve dramı yaşıyoruz.


Bir taraftan kayıt dışılığın her türlü olumsuzluğunu yaşıyoruz, vergide adaletsizlikten yakınıyoruz, Devletimiz vergi gelirlerini istediği gibi alamadığından yakınıyor. Nitekim, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’ nca verilen 03.


Aynı şekilde bir nüshadan fazla düzenlenen sözleşmelerde damga vergisi yine farklılık arz etmektedir. Bu doğrultuda milyon TL’lik sözleşme akdedilmesi durumunda ödenecek damga vergisi 9. Bunlar damga vergisi defteri tutmak, bir ay içinde düzenlenen kâğıtların damga vergisini izleyen ayın yirmiüçüncü günü akşamına kadar beyan etmek ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödemek zorundadır.


Süreksiz mükellefiyet kapsamında olanlar damga vergisi defteri tutmazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder