6 Mart 2020 Cuma

Proforma fatura hukuki niteliği

Proforma fatura hukuki niteliği

Bu fatura anlaşma sağlandığı taktirde ticari bir faturaya dönüşür. Proforma fatura bir teklif faturasıdır.


Bu ihracatçı tarafından hazırlanan faturadaki teklifi (koşulları) alıcının uygun bularak kabul etmesi halinde taraflar arasında bir sözleşme hazırlanabilir. Asliye Ticaret Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 29.


Fatura türleri arasında yer alan bu tür, teklif niteliği taşıyan bir tür şeklinde tanımlanmaktadır. Herhangi bir mali yükümlülüğü bulunmayan bir faturadır. Hukuki niteliği borçlar kanununda yer alan icap-kabul gibi ilişkiler içerisinde değerlendirilir. Yani malın miktarını birim fiyatını ve vergi oranını tespit etmiş ve alıcıya bildirmiş sayılırsınız.


Ticari mektup niteliği taşıyan proforma fatura, bir mal ya da hizmetin hangi şartlarda ve ne kadar bedelle satılabileceğini gösteren bir tekliftir. Fatura niteliği taşımaz, teklif verme amacıyla kullanılır. Fatura, satılan bir ürün veya hizmet karşılığı alıcının borçlandığı bedeli göstermek için satıcı tarafından.


Sektör fark etmeksizin tüm işletmeler için onaysız fatura basımı işlemleri gerçekleştirilir. Eğer proforma faturasını, irsaliyeye veya faturaya dönüştürmek istiyorsanız, Aaro Fatura Programı ile bunu yapmak çok kolay. Alıcıdan gelen proforma fatura öneri niteliği taşıyabilir.


Satılacak malın ismi, kodu (kodları), miktarı, fiyatı, teslim şekli ve ödeme şekli temel özellikleri arasındadır. Mali ödeme yükümlülüğü olmayışı ise finansal özelliklerindendir. Alıcı yer alan özellikler ve teklif ile siparişini verirse, satış artık anlaşılmış olduğu için ticari fatura veya.


Ticaret hayatı içinde karşılaşabileceğiniz fatura türlerinden biri olan proforma faturayı bu yazımızda detaylarıyla anlatıyoruz. Sıkça sorulan proforma fatura nedir sorusunun yanı sıra proforma fatura nasıl hazırlanır, nihai proforma nedir ve proforma faturada bulunması gereken bilgiler nedir gibi sorulara da kapsamlı yanıtlara veriyoruz.


GİRİŞ Ticaret Kanunu’nda tanımı verilmemiş olan fatura, genel özellikleri de dikkate alınarak şu şekilde tanımlanabilir: “Ticari satışlarda satıcı tarafından alıcıya verilen ve satılan malın miktarını, vasıflarını, ölçüsünü, fiyatını ve sair hususları veya ifa edilmiş hizmetleri gösteren hesap pusulası olup ticari belge niteliğindedir. Bilhassa dış ticarette kullanılan proforma fatura, İngilizcede proforma invoice olarak isimlendirilir.


Nitekim kullanılmasındaki asıl amaç bir alım. Bunun yanı sıra bu faturanın pek çok fatura türünde olduğu gibi mali değer taşımadığı da görülmektedir. KOSGEB proforma fatura, diğer proforma faturalarda olduğu gibi teklif niteliği taşıyan bir fatura türüdür.


Proforma fatura hukuki niteliği

Ancak resmi fatura yerine geçmez. Sadece tedarikçinin size satacağı ürünün cinsini, fiyatını, özelliklerini içeren bir faturadır.


Dolayısıyla yalnızca görüntüsünün benziyor olmasından yola çıkarak iki belgeyi birbirine karıştırmamak gerekir. Bu nedenle proforma fatura herhangi bir mali yükümlülüğe neden olmaz.


Proforma fatura hukuki niteliği

Ayrıca proforma faturalar. Mahkemece proforma faturanın gerçek anlamda fatura niteliği taşımayan ön akit niteliğinde bir belge olduğu, davalının davacı tarafça gönderilen ve proforma faturadan farklı birim fiyatlar içeren faturalara Türk Ticaret Kanunu’nun 23’üncü maddesi ikinci bendinde öngörülen sürede itiraz etmediği ve emtiayı bu bedeller üzerinden gümrükten çekip ticari defterlerine.


Teklif niteliği taşıyan bir fatura türü olan proforma fatura, herhangi bir mali yükümlülük içermemekle birlikte, işletmelerin ticari faaliyetlerinde büyük bir öneme sahiptir. Farklı yanları olmakla birlikte resmiyet taşımamaktadır. Mali bir yükümlülük olarak kullanılamaz.


Bir mali yükümlülük taşımamaktadır. En önemli amacı, ihracatçının ürününün bu fatura ile ithalatçıya teklif edilmesidir. Programda müşteri ve fatura bilgileri doldurulup hizmet ve ürün eklenir, ödeme planı oluşturulup hızlıca kaydedilir. Bu özellikleri sebebiyle proforma fatura ticareti kolaylaştıran ve sorunsuz gerçekleşmesini sağlayan bir belge niteliği taşır.


Belirli bir standardının olmaması da düzenleyenlere esneklik kazandırır. Türk Hukukunda Faturanın hukuki mahiyeti, ispat gücü ve faturaya itiraz. Faturanın Delil Olabilme Niteliği ile İlgili Yargı Kararları.


Faturanın delil olabilme niteliği ile ilgili olarak alınan bazı Yargıtay kararları aşağıya çıkarılmıştır. Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) md.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder