12 Şubat 2020 Çarşamba

Patent nedir kısaca

Bir buluşu tasdik eden belgedir. Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir. Parlak bir fikre sahipsiniz ya da dikkat çeken, büyüleyici bir markanın isim babası oldunuz.


Fazla vakit kaybetmeksizin hemen patent haklarınızı eline alın, çünkü fikir size ait olmasına rağmen birileri sizden çok daha hızlı davranıp hakkınız olanı elinizden alabilir. Patent nedir ne demektir? Türk patent enstitüsü nedir ?

Bir ürünü kamu denetimi için kullanılabilir ve açık hale getirmek” anlamındadır. Aynı zamanda, bu hakkı gösteren belgeye de patent denir.


Sınai mülkiyet haklarının içinde önemli bir yer tutan “patent hakkı”, özellikle teknoloji transferinin aracı olması bakımından gelişmekte olan ülkeleri daha çok ilgilendirmektedir. Eğer buluş, mevcut patenti bulunanlara yeni birşeyler katıyor veya onlardan ciddi farklarla ayrılıyorsa, başvurunun red edilme ihtimali azalır.


Bu belgeler, buluş yapan kişiye, buluşunu topluma açıklaması karşılığında, buluşu üzerinde belirli bir süre için “kişiye özel hak” tanınarak buluşunun korunmasını sağlar. Uyruğunu belirten belge3. Gemilere ayrıldıkları limanın sağlık durumu için verilen belge4.


Aşağıda patent nedir kısaca olarak ele alacağız. Hakların korunması ve sağlanması noktasında hukuki sorumlulukların yerine getirilmesi oldukça önemlidir.

Dünyada ve Türkiye’de yeni olan, mevcut bir teknik probleme çözümler getiren veya yolunu gösteren bir buluşun sağladığı tekel kullanım haklarına patent denir. Bu tekel kullanım hakları belgeye de patent belgesi ile gösterilir. Peki patent ve faydalı model nedir?


Bu yazımızda bu soruya yanıt arıyor ve farklarını anlatıyoruz. Tasarlamak, geliştirmek ve üretmek için aylarca hatta bazen yıllarca zaman, emek ve para harcadığınız bir ürünün, başkaları tarafından izinsiz üretilmesini ve satılmasını istemezsiniz. Size kısaca bunun hakkında bilgi verelim.


Resmi olarak bu hakkı gösteren belgeye patent denir. Ticari değer taşıyan buluşunuzu patentleyerek taklit edilmekten koruyabilirsiniz. Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent verilmesine oranla, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.


Buluşlar patentle korunur. Faydalı model koruması elde etme işlemlerinin basit ve ucuz olmasının, özellikle küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin ve araştırma kuruluşlarımızın buluş yapmalarını ve bunları sanayiye uygulamalarını özendireceği düşünülmüştür. Faydalı modeller ise patentlerden farklı olarak buluş basamağının (tekniğin bilinen durumunun aşılması) aranmadığı buluşların korunma yöntemidir.


Tarihsel süreç içerisinde, bir mevkie atanan veya kendisine bir imtiyaz tanınan kişilere, haklarını ispatlamak amacıyla kral tarafından mühürlenmiş bir mektup verilmekteydi. Kral tarafından mühürlenen ve rulo haline getirilen bu belgenin üzeri tekrar mühürle. Basit bir yenilik bile buluş olabilir.


Hangi buluşlar başvuruya konu olabilir? Marka: bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen.


Peki nedir bu patent ve neden önemli? Sınai Mülkiyet Kanunuyla korunan patent nedir ondan bahsedelim, daha sonrasında konumuza geçelim.

Evet, bugün patent hakkında merak ettiğiniz her şeye değineceğimizi söyleyerek, patent nedir sorusuyla hemen konuya giriş yapalım. Fransızca kökenli harfli patent sözcüğünün Türkçe sözlük anlamı veya tanımının kısaca açıklandığı bu ne demek ve nedir sayfasında, ayrıca patent teknik teriminin Mecaz, Kimya, İktisat kategorilerindeki anlamlarına ve patent ile ilgili toplam kelime, teknik terim, birleşik kelime, atasözü, isim, deyim ve.


Marka vekillerimiz ile tescil işlemlerinizi yürütüyoruz. MARKA TESCİL HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN. Marka nedir kısaca, Mal ve hizmetlerini tanımlayan ve rakiplerinden ayırt etmeyi amaçlayan isim, terim, işaret, sembol, şekil ya da bunların kombinasyonudur. Entegre Devre Topografyaları Nedir ? Karekod-Barkod Farkı Nedir?


Yatay dikdörtgen şeklinde uzun kısa çizgilerden oluşan barkod (barcode) sadece sayısal verilerin okunmasına imkan veriyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder