Sulh hukuk mahkemelerinde görülür. Kararın kesinleşmesi gerekmese de tahliyenin gerçekleştirilebilmesi için söz konusu tahliye kararının borçluya tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren gün geçmesi gerekir. Bu sürenin geçmesinden itibaren cebri icra yoluyla tahliye. Borçlar Kanununda gösterilen sebeplere dayalı olarak açılabilecek bu dava ile mahkeme kararı sonucu kiracıyı çıkarmak mümkün olur.
Kira ödemelerini gecikteren bir kiracı için kaçınılmaz son “ tahliye ” edilmesidir. Kiracının tahliye edilmesi için izlenebilecek çeşitli yollar bulunmaktadır.
Bu davada özellikle ihtiyaç iddiası samimi olmalıdır. Mesela kızınız evleniyor ve kirada bulunan taşınmazınızda oturabilmesi için tahliye davası. Kira sözleşme süresi boyunca, taşınmaz sahibi ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.
Ancak yeni malikin veya kanunda sınırlı olarak sayılan kişilerin, söz konusu taşınmazı konut veya işyeri ihtiyacı nedeni kullanma zorunluluğunun bulunması halinde, yeni malik tarafından açılacak tahliye davası ile taşınmazın tahliyesi talep edilebilmektedir. Mahkemenin kabulünün aksine yeni bir kira sözleşmesi niteliğinde olmayıp davalının taşınmazı 31.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi başlığı altında düzenlenen ihtiyaç nedeniyle fesih, kiraya verenden kaynaklanan bir sebebin söz konusu olduğu haldir. ZET: Davacının kira parasının tespitini istemesi, açılan tahliye davasında ihtiyaç iddiasının samimi olmadığına delil teşkil etmez. Ayrıca davacının dava konusu kiralananın dışında kirada başka yerlerinin de olup, bu.
Tüzel kişilerde işyeri ihtiyaçları sebebiyle tahliye davası açabilirler. Bunun yanında bir ticari şirket, ortağının ihtiyacı için dava açamaz.
Ben bu konuda en hızlıyım diyen avukat bile, aydan önce dosyayı tahliye aşamasına getiremez. Ancak bazı tahliye nedenleri vardır ki tahliye talepli dava dönem sonunu takip eden bir ay içinde açılır. Kiralayan birden fazla ise mecburi dava arkadaşlığı nedeniyle birlikte dava açmaları gerekir.
Fakat yeni ev sahibinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişilerin işyeri ve konut ihtiyacı varsa yeni ev sahibi de kiracı tahliye davası açabilir. Bu ihtiyaçlar zorunlu ve gerçek olmalıdır.
Yeni ev sahibi konut veya işyeri ihtiyacını evi aldıktan itibaren ay içerisinde yazılı olarak kiracıya bildirmelidir. Bu bildirimi yaptıysa 6. Konut ya da işyeri metruk durumda ve yeniden yapılması söz konusu olması halinde ev sahibi kira sözleşmesinin süresinin bitmesinden itibaren ay içerisinde tahliye davası açabilmektedir.
Bunun için kiracıya da herhangi bir ihtarname de çekilmesi gerekmemektedir. Ancak önemli olan taşınmazın tekrardan inşaatı ve büyük onarımı bulunmasının ilgili teknik bilirkişiler.
Kiraya verenin, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için iş yeri ihtiyacı sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa tahliye davası açabilir. Tahliye Davası Nasıl Açılır? Ayrıca kiraya veren, tahliye davası açmadan önce yeni kira döneminin ilk kira bedelini ihtirazi kayıt koymadan alırsa ve TBK m. Dava, işyeri ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesine ilişkindir.
Kiracı durumu: Taahhüt nedeniyle ve haklı olup ihtar gönderme sebeplerinden dolayı kiracı tahliye davası açmak mümkün olabilir. Ev yada iş yeriniz için eksik bir belge yada dilekçe ihtiyacınız var ise tutanak örneği kategorisine de bir bakabilirsiniz.
Ofis, işyeri ya da konut gibi. Hatta reklam için evin balkon demirleri bile kiraya verilebilir. Başkasına ait bir mülkü de kiraya verebilir ancak bu durumda malik, kiraya verenin haklarını kullanamaz.
Kira bedelini talep edemez ve kiracıya karşı tahliye davası açamaz. Kiralanan mülkün kiralayana ait olması gerekmez. KİRA SÜRESİNİN BİTMESİ VE TAAHHÜT NEDENİYLE TAHLİYE. A- BORÇLAR KANUNUNA TABİ TAŞINMAZLARIN TAHLİYESİ.
Hukuk Dairesinin 23.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder