2 Temmuz 2019 Salı

Gümrü antlaşmasi sonuçları

Gümrü Antlaşmasının Önemi ve Sonuçları. Doğu sınırı, Aras Nehri ve Çıldır Gölü’ne kadar uzanacak. Ankara Hükümeti’nin imzaladığı ilk uluslararası antlaşmadır. Bu antlaşmayı TBMM hükümeti adına Kazım Karabekir imzalamıştır.


TBMM’nin ilk siyasi zaferidir. Bu sebeple de önemli özelliklere sahiptir.

Türkiye isminden söz edilmesi. Bunları şu şekilde sayabiliriz: TBMM, ilk defa bir yabancı devletle bir antlaşma imzalamış ve ilk uluslararası zaferini elde etmiştir. Sevr Antlaşması’nı Erme­nilerin de reddetmeleri sağlandı. Er­menilerin Amerika ve Avrupa’da Türk düşmanlığı yapan delegelerinin acele geri çağrılması kabul edildi.


Antlaşma­nın bir ay içerisinde teatisi de şart ko­şuldu. M’nin uluslar arası alanda kazandığı ilk siyasi ve askeri başarıdır. Kars, Sarıkamış, Kağızman ve Iğdır Türk Devletine verilmiştir.


Antlaşma ile İngiltere de Osmanlı topraklarının dağılma sürecine katılmıştır.

Bu yüzden İngiltere’den boşalan yeri Almanya almıştır. Moskova Antlaşması Önemi ve Sonuçları. Sovyet Rusya milli mücadeleye destek vermeyi kabul etti. Anna Muradyan Hetq.


Ermeni Devleti kurulmasını istiyordu. Kurtuluş Savaşında Cepheler Tyt Ayt Yks. TBMM Hükümeti, doğuda düzenli bir savaş yürütmüş ve kazanmıştır, 2. Kendi kaderini tayin etmede hiçbir söz hakkı verilmeyen Azerbaycan Türkleri, İran ve Rusya’nın hâkimiyet mücadelesi neticesinde imzalan bu.


Bu terim için: "antlasmasi". Dünya Savaşını sona erdiren antlaşma olarak karşımıza çıkmaktadır. Yer yer çatışmalar çıktı.


Yapılan bu antlaşmayla, Azerbaycan Türkleri ikiye bölünmüş olup, bu problem halen devam etmektedir. Bir diğer önemli sorun da, Rusya’nın, antlaşmaya koydurduğu 15. Anadolu’daki her türlü isteklerinden vazgeçecekler. Sevr barış antlaşmasını tanımadıklarını ilan edecekler.


Andlaşmanın, eski harflerle fotokopisi ile birlikte, lâtin harfleriyle Türkçe metni, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsünden aktarılmış olarak Die Welt des Islams adlı yapıtın C. Türkmençay Antlaşmasının sonuçları ve etkileri günümüze kadar gelmektedir. Misak-ı Milliyi kabul edecekler.

Rusya bu antlaşmayla, daha önce işgal ettiği topraklara Revan ve Nahçıvan Hanlıkları’nı da katmıştır. MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI`NA GÖRE İŞGAL EDİLEN YERLER İtalyanlar Yunanlılar İngilizler Fransızlar İngilizler GÜNEY CEPHESİ Urfa, Antep, Maraş, Adana ve Mersin Mondros Ateşkes Antlaşması uyarınca önce İngilizler tarafından işgal edildi.


Karlofça Antlaşması tarihi, önemi, detayları, neden ve sonuçları hakkında merak ettiğimiz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz. KPSS, Önlisans, YGS, LYS, Lise vb.


Osmanlı Devleti’nin ilk olarak büyük toprak kayıpları. Tarih dersi Sınavlarına yönelik hazırladığımız 1. TBMM Dönemi ve Serv Antlaşmasıyla ilgili Online test, soru, çöz.


Uluslararası antlaşmalara göre barış antlaşmaları tarafsız bir ülkede yapılması gerektiğinden bu isteğini İtilaf Devletleri kabul etmemiş ve Lozan görüşme yeri olarak kararlaştırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder