14 Mayıs 2019 Salı

Kiracı erken çıkarsa depozito

Kira borçlarının ödenmemesi nedeniyle taşınmazın tahliye edilebilmesi için iki yol vardır. Peki erken fesihte ev sahibine verdiğiniz depozito ne olacak? Bu şartlar oluşmadan kiracı konuttan çıkarsa sözleşme bitmediği için ev boşaltılmış olsa bile, ev sahibinin kira bedellerini kiracısından isteme hakkı oluyor ve dava açabiliyor.


Oluşabilecek tüm sorunlara karşı kira kontratını imzalamadan önce iyi incelemeniz ve bir hukukçuya danışmanız faydalı olacaktır. Benim düşünceme göre, mecuru erken tahliye eden kiracı bakiye kiraları ödemek zorundadır.

Bu borçtan hakkaniyet gereği indirim yapılabilir. Her ikisi de aynı rakama tekabül etse bile.


Depozito adı üzerinde kira konusuyla ilgili olarak doğabilecek zararları karşılamak için teminat olarak alınır. Böyle bir zarar yoksa kiraya veren bunu geri vermekle yükümlüdür. Siz ise bu yükümlülüğe uymamışsınız. Boş kalan günler kirasını ödemek durumundasınız.


Yani kira sözleşmesinin yapıldığından itibaren yıl sonra) kiracı ev.

Sorunun cevabı, sözleşmede bu yönde bir madde olup olmadığına. Gayrimenkul kiralamalarında ilk ayın kirası ile depozito bedeli peşin veriliyor. Peki, depozito ne kadar verilir? Yasa kira artışından, evin hangi şartlarda tahliye edileceğine kadar birçok hüküm içeriyor.


Ancak, pek çok konu bilinmiyor. Ev kiralanırken başta. Aslında yakın zamana kadar bu durumlarda da “makul süre” kararı geçerli oluyordu. Depozito olarak adlandırılan güvence bedeli, kira süresinin sonunda herhangi bir zararın yaşanmaması durumunda iade edilir.


Kiracı erken çıkarsa ne olur? Evde herhangi bir zarar olmadığı halde, ev sahibi depozitonuzu iade etmiyorsa mahkemeye başvurabilirsiniz.


Bir temmuz itibari ile Borçlar Kanununda kiracı ile ev sahibi anlaşmazlıklarına çözüm. TL güvence bedelini davalı kiraya verene teslim ettiğini, karşılıklı anlaşılarak kira süresinden önce taşınmazın tahliye edildiğini, davalının Eylül ayında taşınmazı kiraya vermesi üzerine güvence bedelinin iade edileceğinin ifade. Madde metni, çoğu zaman. Kanun gereğince, depozito banka aracılığıyla tahsil edilir.


Türk Borçlar Kanunu’nun “Kiralananın geri verilmesi” başlıklı 334.

Daha öncelerde kiracı depozito ücretini mülk sahibine elden veriyordu. Ve depozitolar maksimum aylık kira bedelinden yüksek olmamalıdır.


Bakım, temizlik ve demirbaşların aynı şekilde teslim. Kira süresince elde edilecek faiz geliri depozitoya eklenecek. Sözleşme bittikten sonra banka, iki tarafın.


Ev sahibi ile kiracı ilişkisini Borçlar Kanunu düzenliyor. Depozito, kiracının kira sözleşmelerine yapacağı her türlü aykırılık için talep edilen bir güvence olduğundan, kiracının kiralanana dair borçları (aidat, fatura vs.) için de kullanılabilir ancak kiracı, kira yerine depozitoyu sayamaz, kira ve depozito kiracı bakımından değerlendirildiğinde farklı nitelikte edimlerdir.


Temmuz'dan itibaren binlerce kiracı işyerini nefes aldıracak düzenlemeler hayata geçiyor. DEPOZİTO ORTAK HESABI Kiraya veren en fazla üç aylık.


Yasada erken tahliyede, taşınmazın bilirkişi tarafından belirlenecek. ERKEN TAHLİYE HAKKI VAR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder