Geçen hafta bir yakın arkadaşım, "konut" nitelikli bir taşınmazda "işyeri" sahibi olduğundan, apartman yönetiminin kendisine tahliye davası açma hazırlığında olduğunu söyleyip, sordu? Kiracısıyla uyuşmazlık yaşayan ev sahipleri “Hangi durumlarda kiracı tahliye davası açılabilir? Borçlar Kanununda gösterilen sebeplere dayalı olarak açılabilecek bu dava ile mahkeme kararı sonucu kiracıyı çıkarmak mümkün olur.
Bu kanun belediye teşkilatı olan yerler ile iskele, liman ve istasyon taşınmazlarına uygulanır. Bunun dışındaki taşınmazlara Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır. Yazılı tahliye taahhüdü olan kiralananlarda.
KİRACI TAHLİYE DAVASI NEDİR? Biri bildirim şeklinde diğeri sie tahliye davası yoluyla.
Kanun koyucu tahliye davası yolu ile kira sözleşmesinin sona erdirilmesi yolunu koşullar gerçekleştiğinde karaya verene tanıyor. Kira ödemelerini gecikteren bir kiracı için kaçınılmaz son “ tahliye ” edilmesidir. Kiracının tahliye edilmesi için izlenebilecek çeşitli yollar bulunmaktadır. Kiracının kiralanandan tahliye edilmesine olanak tanıyan Türk Borçlar Kanunu’nun 352.
Siz tahliye istiyorsunuz, kiracı da zaten tahliye etmiş, herşeyi hakimden beklememek ve diyalog seçeneklerini de değerlendirmek gerek. Kiracıya gelip mahkemeye tahliye ettiğine dair beyanda bulun veya aramızda tahliyeye dair bir tutanak tutalım, aksi takdirde kira işleyecektir derseniz, aklı başında hiçbir kiracı bu teklifi geri çevirmeyecektir, zira gerçekten de kira işliyor!
Bu davanın açılma zamanı ise kira sözleşmesinin bitiminden sonraki bir ay içerisindedir. Bu durumda öncelikle kiracıya gönderilen ödeme ihtarlarının muaccel hale gelmiş bir kiraya ait olması ve ihtarnamenin usulüne uygun tebliğ edilmiş olması ve yasal. Yukarıda saydığımız belirli sebeplerde kiracının tahliyesi için kiracı tahliye davası açılmalıdır. Mülk sahiplerinin bu uzmanlık gerektiren süreçte.
Tahliye Davası Nedir ve Tahliye Davası Nasıl Açılır? Eğer kiracı tahliye davası masrafları ne kadar gibi kafanızda bazı sorular varsa bunların cevabını avukatla görüşerek kısa sürede alabilirsiniz. Buna göre taahhütnamede kiracı kiralananı boşaltmamasından ötürü ortaya çıkacak masrafları ödeyeceğini de taahhüt etmiş bulunmaktadır. Buradaki süre bir hak düşürücü süre olduğundan herhangi bir hak kaybının yaşanmaması için özellikle.
Tabi bunu talep edebilmeniz için icra müdürlüğüne sunduğunuz. Mahkemesince tahliyeye karar verilir. Emsal kararla birlikte kiracı kafasına göre kiralık eve ya da iş yerine yaptığı masrafları mülk sahibinden tahsil edemeyecek. HA Giriş Tarihi: 23.
Son Güncelleme: 23. Kiracı yazılı bir tahliye taahhütnamesi vermişse bu durumda bu tahliye taahhüdüne dayanarak kiracıyı evden çıkarmak mümkündür. Ancak kiracıdan alınan tahliye taahhüdünün geçerli olması gerekir, bunun için bir takım hususları içermesi gerekmektedir aksi halde taahhüt geçersiz sayılacak ve dava reddedilecektir.
Kiracı içerdeyken taşınmazın satılması halinde yeni mal sahibi içerdeki kiracıya ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satın alma tarihinden itibaren 6’ncı ayın sonuna kadar kiracı kalmaya devam eder.
Yine temerrüt nedeniyle tahliye şartlarından birisi iki haklı ihtardır. Kiracı sözleşme gereğince ödemesi gereken giderleri ödemek zorundadır.
Aksi taktirde kiraya veren, kira sözleşmesini fesih ederek kiracıyı kiralanandan tahliye edebilmektedir. Birden fazla kiracı varsa her kiracı için kendi payına düşen kısımdan dolayı alacak davası veya icra takibi başlatabilmektedir. Böyle bir durumda icra memuru ile hacze çıkılır, tahliye sebebiyle en az bir polis memuru tahliye işlemine katılır ve taşınmaz zor kullanılarak tahliye edilir.
Taşınmazdan çıkarılan eşyalar yediemin. Kiracı, kirayı ödemiyor olsa bile, gayrimenkulü boşaltmasını sağlamak her zaman kolay olmayabilir. Verilen süre içerisinde kiracı borcu ödemez veya gün içerisinde borca itiraz etmez ise icra mahkemesinde tahliye davası açılır.
Ancak asıl sorun, borca itiraz durumunda yaşanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder