5 Mart 2019 Salı

İslamda çocuğun velayeti kime verilir

Hakimler tarafından çocuğun menfaati değerlendirilirken, hangi ebeveynin çocuğa daha iyi bir gelecek sağlayacağı, çocuğun kimi tercih edeceği ya da çocuğun ihtiyaçlarını kimin daha iyi karşılayacağı gibi unsurlar göz önüne alınarak değerlendirme yapılmaktadır. Annenin şefkat, merhamet ve bu işlere dönük fıtrî becerisinin bulunması da bunu. Değerli kardeşimiz, İslam hukukuna göre, çocuğun velayeti öncelikle kadınlara verilir. Seçimi Önemli midir?


Sebepleri Nelerdir?

Velayet Değiştirilebilir mi? Cevap: islamda çocuğun velayeti kime verilir ? Dinimize çocuk velayeti küçükken anneye, büyüdüğünde babaya verilir. Erkekler Neden Aldatır?


Bu sebeple velayete ilişkin dava ve talepler kamu düzenindendir. Hakim, karar verirken öncelikle çocuğun yararını gözetmektedir. Boşanma Nasıl Olmalıdır?


Bir hukukçu olarak çocuğun psikolojisinin bu durum için göz önünde bulundurularak hakimlerin ona göre velayeti belirlemesi gerektiği görüşündeyim.

Burada da dikkat edilen hususlar velayetin verileceği kişiyi belirlerken ki hususlar ile benzerdir. Eğer çocuk şiddet görüyorsa, ilgi görmüyorsa, yeterince iyi yaşam şartlarında yaşamıyorsa, çocuğun velayeti elden alınabilir. Fakat yine de çocuğa rağmen boşanmaya karar veren çiftler çocuğun velayet hakkı nın da kendisine verilmesini ister.


Hangi durumlarda velayet Babaya verilir ? Dava süreci devam ederken mahkeme sonuçlanıncaya kadar çocuğun velayeti geçici olarak ebeveynlerden birine verilmektedir. Bu durum geçici velayet olarak adlandırılmaktadır.


Geçici velayet de velayetin tam olarak verilmesine benzer bir durum olsa da mahkeme henüz yargılama yapmadan ve tüm delilleri toplamadan karar verdiği için verilecek nihai kararın neticesi başka türlü de. Aile mahkemeleri kararlarını vermeden önce çocuğu mahkeme huzuruna alır ve dinler.


Ayet Metehanoğlu Mete konu hakkında bilgilendiriyor. Sonuç itibari ile velayet kime verilir sorusuna cevaben çocuk küçük ise anneye, maddi durumu iyi olan kimse o eşe gibi yorumlamalar yanlıştır. Cuma günü temizlik.


Bu davalarda çocuğun yaşı ve cinsiyeti velayet hususunda önemli bir etkiye sahiptir. Hâkim velayet hususunda karar verirken, çocuğun yaşındaki ihtiyaçlarına göre karar vermek durumundadır.


Küçük yaştaki çocuklarının velayeti verilirken öncelikli olan taraf annelerdir. Ancak çocuğun velayetinin anneye değil de babaya bırakılması için bazı gerekçeler vardır. Ortak velayet şartları, yargı kararlarını ve uluslararası düzenlemeleri incelemeden önce “velayet” kavramını açıklamamız yerinde olacaktır.


Yani, annelik ve babalık duygularının tatmini ya da anne veya babanın çocuğundan mahrum kalmamasından ziyade “çocuk için en ideal” olan velayet kararında büyük önem kazanıyor.

Müşterek çocuğa sahip eşler, boşanma sürecinde velayet konusunda anlaşma sağlayamadıkları takdirde, çocuğun velayetinin yargılama süresince geçici ve yargılama sonrasında da kalıcı olarak kime verileceği hâkim tarafından karara bağlanmaktadır. Müşterek çocuğun velayetinin kime verileceği meselesi boşanma davalarının en önemli konularından biridir. Zira yaşını dolduran çocuk boşanma sonrasında kiminle yaşayacağını seçme hakkına sahiptir.


Hakim tarafından sadece çocuğun menfaati göz önünde bulundurularak karar verilir. Mesela, çocuğun bedeni ve fikri gelişmesi tehlikede bulunur veya çocuk tamamen ortada kalırsa, hakim çocuğu anne ve babadan alarak bir aile yanına ya da bir müesseseye yerleştirebilir. Eğitim almaya başlayan çocukların velayet durumları değerlendirirken maddi durum faktörü ön plana çıkmaktadır. Hakimin bu konuda geniş bir takdir yetkisi vardır.


Tarafın iyi bir hukuki yardımla bu süreci yürütmesi velayeti alma konusunda yararlı olacaktır. Evlilik süresi içerisinde anne ve baba velayeti birlikte kullanırlar. Bu nedenle, müşterek çocuğun velayeti konusunda mahkemece görüşünün alınması, bu görüşün değerlendirilmesi ve gerçekleşecek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, bu konuda.


BOŞANMA SONRASI VELAYET NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder