19 Aralık 2018 Çarşamba

Kira sozlesmesi olmayan kiracının hakları

Kira kontratı olmayan kiracının hakları : -Taşınmaz mal kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramıyor. Ayrıca kontrat süresi bitimine ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine sahip olur.


Kira sözleşmesi olmayan kiracının hakları ! Bir diğer ifade ile yazılı olarak yapılan kira anlaşmalarında ev sahibi ve kiracı hangi hak ve sorumluluklara sahipse, sözlü kira kontratı yapan kiracı ve ev sahibi de aynı hak ve yükümlülüklere sahip oluyor. Türk Borçlar Kanunu Md.


Taşınmazın su, elektrik ve doğal gaz aboneliği gibi abonelikleri bulunmuyorsa ya da kiracı herhangi bir sebeple bu aboneliklerden yararlanamıyorsa hiçbir ödeme yapmadan taşınmazı boşaltma hakkına sahiptir. Peki, kira sözleşmesi yoksa kiracı nasıl çıkarılır? Böylece taraflar kendilerini olası hukuki durumlar.


Kiralananın geri verilmesi I. Kanununa göre kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor. Böyle bir durumda kiracının mağdur edilmemesi ve kira sözleşmesinin korunarak aynı haliyle devamı esas alınmıştır.


Bu durumun yanı sıra kiracının belirtilen kira ödemesini yapmıyorsa yine ev sahibine dava yolu açılır. Ancak ödenmeyen kiralar için öncelikle ev sahibinin iki kez ihtar çekmesi gerekmektedir.


Kira sozlesmesi olmayan kiracının hakları

Aksi durumda kiracı aylık tazminat ödemekle yükümlüdür. Yani kiracının aylık kirası bin 5lira ise toplamda bin 5liralık bir tazminat ödeme yükümlülüğü doğar. Hukuken geçerli olan bu şekil sözleşmelerin ispat açısından yetersiz kalması nedeniyle, yazılı kira sözleşmelerinin yapılmış olması ve tarafların imzalarının bulunması öneriliyor.


Kontratı olmayan kiracının tahliyesi için iki haklı ihtarname gönderilmesinin sonrasında ev sahibi, tahliye hakkına sahip oluyor. Bu bilgiler ışığında ise kira sözleşmesi yapılma aşamasında, kiracının sözleşmede belirtilen şartları iyi incelemesi ve değerlendirmesi, sonradan sıkıntı yaşanmaması için büyük. TOKİ uygun fiyatlarla bi. Aksi takdirde, kiracının, kira parasını ödemek de dahil olmak üzere, sözleşmeden kaynaklanan yükümlülükleri devam eder.


Kira sozlesmesi olmayan kiracının hakları

Davacı, kiracı sözleşmenin bitiminden bir ay. Herkese iyi akşamlar! Elektrik ve su faturası da maalesef benim üzerime. Bu kişi kirayı sürekli geciktirerek ya veriyor ya da eksik veriyor.


Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı. Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Bu tanım ile kira kontratı, artık ev sahibi ile kiracı arasında bir. Kanun koyucu, bu tedbiri almakla isabetli.


Makul bir süre boyunca, kiracının edimlerini getirmesi yükümlülüğü yanında, eğer kiracı bu sürenin dolmasından önce kiraya verenin kabul etmesi beklenecek, ödeme gücüne sahip olan ve kira ilişkisini devralmaya hazır olan yeni bir kiracı bulabilirse, kiracının kira ilişkisinden doğan sorumlulukları makul sürenin bitiminden önce sona erecektir. Burada dikkat edilmesi.


Kira ödemeleri, ne kadar kira ödenmesi gerektiğine, ne sıklıkta (haftalık, aylık, yıllık) ve ne zaman ödeneceği yazılmalıdır. Kiracının feshi, kiraya verenin feshinden çok daha kolaydır. Bunlar, dahil edilmesi gereken minimum hükümlerdir.


Kira sozlesmesi olmayan kiracının hakları

Ancak diğer birçok hükümler dahil edilebilir. Kiracı kira kontrat süresi dolmadan tahliye edilemiyor. Ayrıca tahliye için kanunda belirtilen gerekçelerin doğması gerekiyor.


Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmes. Sözleşmesi olmayan kiracının hakları. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete.


Kira sorunlarından birisi olarak karşımıza çıkan kira sözleşmesi yapılmadan eve girme durumu, sözlü kira sözleşmesi durumunu karşımıza getirmekte olup, buna göre ise sözlü kira sözleşmesi nasıl ispat edilir, zorunlu mu gibi soruları akıllara getirmektedir. Sözlü kira sözleşmesinde kiracı kendisinin kiracı olmadığını dile getirme hakkı bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder