Kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiralayan ve mal sahibi ile yapılan sözleşmeye olarak karşımıza çıkıyor. Bu kontratın noterde yapılması halinde damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Bilindiği üzere noter onayı ile yapılan kira sözleşmesi damga vergisine tabi kağıtlar arasında yer alıyor.
Sözleşmelerin damga vergisini taraflardan herhangi birisi beyan edebilir ve ödeyebilir. Taraflar isterlerse de ayrı ayrı beyan ve ödemede de bulunabilirler.
Bu çerçevede örneğin iki nüsha olarak düzenlenen bir sözleşmenin her bir nüshası bir tarafça beyan edilebilir. Kira sözleşmelerinde damga vergisini kim öder ? Peki, kira kontratı damga vergisini kim ödüyor? Damga vergisi, sözleşmeye taraf olan kişilerden herhangi birisi tarafından ödeniyor. Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor.
Bu vergi dairesini ilgilendirmez. Yasal süresi içinde yükümlülüğün yerine getirileceği varsayımıyla, kim beyanname verir, vergiyi kim ve nasıl öder ? Kira Sözleşmelerinde damga vergisini kiracı öder diye bir kanun, genelge vs ben görmedim, atladıysam özür dilerim, gören varsa paylaşsın. TL nüshası eder 990. Peki kira sözleşmesinde damga vergisini kim öder ? Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan kira sözleşmeleri için damga vergisi ödeniyor.
Ne Zaman Gider Yazılır? Birden fazla kişi tarafından imzalanan kâğıtların damga vergisinin ödenmesinden, imza edenlerin tamamı müteselsilen sorumludur.
Taraflar kendi aralarında verginin kim tarafından ödeneceğini belirleyebilirler. Bunu imzaladıkları sözleşmeye de. Araç kira sözleşmelerinde damga vergisi oranı kira sözleşmelerinin damga vergisi oranı ile aynıdır.
DAMGA VERGİSİNİ KİM ÖDER? Damga Vergisi Kanununda damga vergisini şu taraf öder diye bir madde yok.
Sözleşmede kimin ödeyeceğine dair bir madde eklemediyseniz, taraflardan birinin ödemesi yeterlidir. Uygulamada da genellikle kiracı öder, ancak işyeri sahibi ile konuşarak, ona da rücu edebilirsiniz. Kira Vergisi Stopajı Nedir, Kim Öder ? Yıllık kira ücreti net 39. TL yıllık kira ücreti brüt rakamı 49.
Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişiler öder. Bu yöntem aslında beyan. Ancak bu durum vergi dairesini bağlamaz. Vergi dairesi bir kâğıdın vergisinin ödenmediğini veya eksik.
Bu kağıdın veya sözleşmenin türüne göre oransal olarak değişiklik göstermektedir. Yani doğan damga vergisini kişiler öder. Kimler damga vergisi mükellefidir? Yazılı bir sözleşme bulunmaması halinde damga vergisinin doğmayacağı yani vergiyi doğuran olayın vuku bulmayacağı açıktır.
Nitekim Vergi Usul Kanunun’nun 19. Limited şirket mükellefimiz aktiflerinde kayıtlı olan ofisi bir anonim şirketine kiraladı.
Maliye Bakanlığının belirlemiş olduğu kişi, kurum veya kuruluşlar, beyanname düzenleyip vergi dairesine damga vergisini öder. Beyan tarihi, beyana esas olan kağıdın düzenlendiği.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder