25 Temmuz 2018 Çarşamba

Ev sahibinin kiracıyı çıkarma koşulları

Kiracı, ancak kanunda belirtilen haklı tahliye nedenlerinin var olması durumunda ve karşılıklı anlaşma yapılması halinde çıkarılabiliyor. Ev sahibinin kiracıyı çıkarma koşulları nelerdir?


Tahliye konusunda hem kiracıların hem de mal sahibinin haklarını koruyan kanun gereğince kiracılar her istenilen zaman çıkarılamıyor. Ev, işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında bazı sebeplerin ortaya çıkması durumunda ev sahibi kiracıyı çıkarabiliyor. Peki ev sahibinin kiracıyı çıkarma koşulları nelerdir?


Tarafların sözleşmenin kurallarına uyması gerekiyor. Peki, kanuna göre ev sahibinin kiracıyı çıkarma koşulları nelerdir? Bu yazımızda ise geriye kalan iki temel unsur olan, ev sahibi (kiraya veren) ve kiracının (kiralayanın) kanunen birbirlerine olan yükümlüklerine yer vereceğiz.


Yasalar kiracıyı koruyor: Tahliye için gerekli nedenler Kiracı menfaatini koruyan yasalar gereğiyle kiracının evden çıkarılması için ev sahibinin “Çık. Kiracının evden çıkması için yasalarda yer alan tahliye nedenlerinden bir gerekçe sunulması gerekiyor. Kiracıyı çıkarmak için yapılması gerekenler. Ev,işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında bazı sebeplerin ortaya çıkması durumunda ev sahibi kiracıyı çıkarabiliyor.


Ev sahibinin kiracıyı çıkarma koşulları

Kiracılı bir ev alındığı taktirde kiracı ve eski ev sahibi arasında yapılmış olan kira kontratı da kabul edilmiş olur. Kira sözleşmeleri genel olarak yıl süreli olarak yapılır.


Aksi durumda kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenmiş sayılır. Yeni ev sahibinin, evden elde edeceği kira gelirini artırmak istemesi gibi durumlar da söz konusu olabilir. Bu noktada, yazılı veya sözlü olarak bir kira sözleşmesinin bulunduğu unutulmamalı. Bu nedenle kiracıyı evden çıkarmak için tahliye sebeplerinden biri doğmamışsa, kiracı gün önceden tahliye edeceğini bildirmedikçe kiracıyı evden veya iş yerinden çıkarmak mümkün olmaz.


Ev sahibinin kiracıyı çıkarma koşulları

Bundan dolayı, sadece ev sahibinin değişmesi kira sözleşmesinin koşullarını yerine getiren bir kiracıyı hemen evden çıkarma hakkı vermiyor. Herhangi bir nedenle kirayı ödemeyen bir kiracıdan kiranın zorla alınması ‘kendiliğinden hak alma’ suçunu işlemenize neden olabilir.


Size geçerli bir Tahliye Uyarısı (Notice to Vacate) vermelidir (daha fazlası için Tahliye Uyarısı (Notices to Vacate) bilgi notuna bakınız), 2. Yukarıda da değindiğimiz gibi mülk sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesinin belli koşulları vardır. Eğer durum daha da ileri bir seviyedeyse evden çıkarmada gerçekleşebilir. Bunun dışında ise karışma hakkı yoktur.


Ancak kiracıyı belli koşullarda çıkarma durumu oluşabilir. Mesela evin el değiştirmesi gibi bir durum varsa sözleşme düşer ve kiracı çıkarılabilir.


Ev alırken dikkat edilmesi gereken durumlardan birisi de satın alınan alınan evde bir kiracı olup olmama halidir. Bu konu ile ilgili olarak yasal mevzuatlar ve düzenlemeler belirlenmiş olsa da yine de satın alınan evde kiracı olması çoğu zaman tartışmalar ve sorunlar yaşanmakla sonuçlanan bir durum olabiliyor.


Ev sahibinin kiracıyı çıkarma koşulları

EMLAK GÜNDEMİ: Eski ev sahibiniz sizi satıyorum gerekçesiyle asla çıkaramaz! Ancak yeni ev sahibinin, şayet kendi oturacaksa sizi çıkarma hakkı var.


Onun için de size tahliye ihtarnamesi göndermesi gerekir. Böyle bir durumda bile ay süreniz oluyor. Kanunen böyle bir hakkı yok!


Mülk sahibi ile kiracı arasında arzu edilmese de sorunlar yaşanabiliyor. Tahliye talebinin reddi, zamansız tahliye talebi, yasal tutarın.


Kimi zaman kiracı kimi zaman da ev sahibi kontrat dışında hareket etmeye çalışınca anlaşmazlıklar büyüyor, davalara, icra takiplerine konu olabiliyor. Bu haklar arasında ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı yer alıyor.


Yoksa ev sahibi istediği gibi kiracıyı evden çıkaramıyor, kira sözleşmesini feshedemiyor. Mal sahibi değişikliği ile beraber taşınmazı yeni satın alan mal sahibinin isterse taşınmazın içinde ikamet eden kiracıyı çıkarma hakkı bulunur.


Bu hakkı kullanmak isteyen kişilerin kiracıya bu değişikliği ve kira kontratının sona erdirildiğini bildiren bir ihtarname göndermesi gerekmektedir. Fakat bu süre içerisinde kiracı kira yükümlülüklerini yerine getirmezse ( kirayı ödememe gibi.) kiracıyı daha erken çıkarma hakkınız da bulunmaktadır.


EV SAHİBİNİN EV GEREKSİNİMİ. Kiraya veren, kira sözleşmesini, 1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, 2. Tahliye davasının kiraya veren dışında kiraya veren olmayan malik ya da intifa hakkın sahibinin de açılabileceği Yargıtay tarafından kabul ediliyor.


Kuru mülkiyet sahibi kiraya veren sıfatına sahip değilse ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder