Eğer çoğul doğum ise yani ikiz, üçüz v. Bu hakkı elde edecek çalışanların raporları incelendikten sonra ödenek hakkında karar verilir. SGK rapor parası, iş göremezlik ödeneği, istirahat parası olarak da adlandırılmaktadır.
Raporunuzu iş yerine. SGK tarafından bazı sigortalılara çeşitli ödemeler yapılmaktadır. Bunlardan birisi de süt parası olarak bilinen ödemedir. Halk arasında rapor parası, rapor ücreti, istirahat parası, geçici iş göremezlik ödeneği gibi farklı isimlerle anılan mevzuyu bir açalım.
Sigortalının iş kazası, hastalık, meslek hastalığı gibi durumlarda Sgk ’nın kabul ettiği doktor veya sağlık kurullarından aldığı ve bu süre içinde çalışamama halidir. Bu gibi durumlarda sigortalının işinden uzak. Hastalık kapsamında yapılan rapor ödemeleri sadece 4a(sigorta) kapsamında çalışanlara yapılmaktadır.
Ancak rapor parasını almak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Peki rapor parası nasıl ve nereden alınır? Bu ödeme doğum, hastalık ve iş göremezlik gibi nedenlerle yapılmaktadır.
Sosyal güvencesi olan çalışanlar herhangi bir kaza sonrası rapor alarak çalışmamaları halinde dahi ödeme alabilirler. Kişinin alacağı rapor parası, ayakta ya da yatarak tedavi olmasına göre değişiklik göstermektedir. SGK resmi sitesi üzerinden de rapor parası sorgulaması yapmanız mümkündür.
SGK veri tabanında çalışanların hepsi kayıtlı olarak yer almaktadır. Bu kayıtta, çalışanların iş hayatına dair gerekli tüm bilgileri yer almaktadır.
Fakat bazı durumlarda, rapor ücreti almayı hak etmesine rağmen sigortalılara ödeme yapılmamakta ya da rapor ödemesi gecikmektedir. Sigortalı olarak çalışmayan kişilerin her ne sebeple olursa olsun aldıkları herhangi bir rapor neticesinde rapor parası alabilmeleri mümkün değildir. Yaşanan sağlık probleminin belgelenebilir olması rapor parası başvuru işlemleri arasında ilk sırada yer alır.
TC ile rapor parası sorgulama işlemlerinden biri de e-Devlet’i kullanmaktır. E-Devlet içerisinde yer alan hizmetlerin hepsi, ilgili olduğu konuya göre kategorize edilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan rapor parası alabilmek için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Buradan SGK işlemlerini bularak rapor parası sorgulaması yapabilirsiniz.
SGK istirahat parası alınabilmesi için olarak başvuru yapılması gereklidir. Sigortalı aldığı çalışan iş göremez raporunu ilk olarak işverene iletmelidir.
Bu giriş işlemi gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Olayın iş kazası sayılması, işveren tarafından iş kazası bildiriminin yapılmış olması yeterli olacaktır. C kapsamında görev yapan kişilerin rapor parası alma hakkı yoktur.
Aksi durumda eksik ücret alırsınız hatta günlük rapor için ücret almamanız bile söz konusu olabilir çünkü güne düşürmüş olursunuz. SGK iş göremezlik rapor parası talep edilememektedir.
Siz de rapor parası başvurusu yaparak iş göremezlik paranızı alabilirsiniz. SGK güvencesinde çalışan ve rahatsızlığı nedeniyle sağlık raporu alan kişilerin çalışamadıkları günler için rapor parası ödemesi yapılmaktadır. Yatırılmış ise rapor parası almak için başvuru yapılabilir. Hasta ya da çeşitli sebeplerle çalışamayacak durumda olduğumuzda devlet bize çalışamadığımı günler için rapor parası öder.
Geçici iş göremezlik raporu hastaneden alınır ve işverene teslim edilir. Bunun dışında rapor parası alma şartları: İş kazası, meslek hastalığı, hastalık, doğum vb.
Online işlemler için e- devlet sisteminde resmi verilerin incelenebilir olması amacıyla özel olarak rapor parası sorgulama sayfasına giriş yapılması gerekiyor. An itibariyle e- devlet sistemine T. Vatandaşlar rapor parası sorgulama yöntemleri hakkında araştırmalarına devam ediyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder