20 Mart 2018 Salı

Kiracının evi göstermeme hakkı

Taşınmaz mal sahibi, isterse kiradaki evin satışını gerçekleştirebiliyor. Kiracının evi göstermeme hakkı var mı? Ev sahipleri ile kiracılar bazı konularda tartışma yaşayabiliyor.


Ya da kira kontratı bittiği için evi yeni kiracı adayların. Peki, bu durumda kiracının evi göstermeme hakkı var mıdır?


Yani ev sahibi evi yeni bir kiracı adayına ya da evi satın almak isteyen birine evi göstermek istediği zaman kiracının evi göstermeme hakkı var mıdır?

Peki kiracının evi göstermeme gibi bir hakkı var mı yoksa kiracının evi gösterme zorunluluğu var mı? Yasal olarak kiracının, kiralananı ciddi olarak satın almak isteyenlere gösterme yükümlülüğü her zaman bulunuyor. Ancak bunun kiracının da uygun olduğu zamanlarda yapılması gerekiyor. Aksi halde ev sahibi kendisi.


Bildiğim kadarıyla var ama ev sahibi olarak bu evi nasıl satıcaz? Emlakçıya da vermedik bu yüzden. Mülk sahibinin buna itiraz etme hakkı yoktur.


Ne var ki bu gösterme kiracı için münasip zamanlarda.

Yerleşik uygulama, kiracının kiralanana yaptığı faydalı ve zorunlu masrafların yapıldığı tarih itibariyle TBK’nun 530. Eğer kiracı bildirim yapıp çıkar ve hemen kiracı bulunursa böyle bir tazminat ödenmez. Temel kriter, kira bedellerinin düzenli şekilde ödenmesidir.


Kontrat imzalanırken kiraya verenin aldığı bu. Hali hazırda kiracısı bulunan bir konutun satış işlemleri yapılabilir. Söz konusu satış işlemlerinin yapılmasının ardından konutun yeni sahibi bir takım haklara sahip olur.


Günümüzde ev sahibi olmak, hemen hemen herkesin hayalleri ve hedefleri arasında yer almaktadır. Bazı vatandaşlar kendilerinin oturması amacıyla bir ev satın alırken, bazı vatandaşlar da aylık.


Ev sahibinin yani kialayanın evin içinde kiracısı varken evini satılığa çıkarma gibi bir hakkı bulunuyor. Bu kararın uygulanması sırasında dikkat edilecek husus kiracının, taliplere evi kötülemesinin önüne geçmektir. Ev kiralanırken depozito verilmiş ise kiracı çıkarken evi aldığı gibi boyalı, temiz bırakırsa depozitosunu geri alabilir.


Depozitolar maksimum üç aylık kira bedelinden yüksek olmamalı. Eskiyen ve yıprananlardan sorumlu, kiracı değildir.


Ev sahibinin, evin tahliyesini isteyebilmesi içinse, kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu ve bakmakla yülümlü olduğu kişilere ait konut ihtiyacını öne sürmesi gerekir. Bu ihtiyaç sabitse, fesih kanundaki sürelere uyarak, belirlenen tarihten itibaren ay içinde tahliye davası açabilir.


Dolayısıyla ev sahibinin olduğu kadar, kiracının da ev sahibine karşı birçok hakkı bulunur. Ancak evi satın alan kişinin aynı il ve ilçe sınırları içerisinde bir başka taşınmazı bulunmuyorsa yani konutu kendi barınma ihtiyacı için alması durumunda noter kanalı ile evin tahliyesi için ihtarname yolluyor ve kiracının evi gün içinde boşaltması gerekiyor.


Bu konularda yardımcı olursanız sevinirim.

Eğer kendi evinizi sattınız ve içerisinde kiracı varsa ve bu kiracının evi tahliye etmesini istiyorsanız bunun da tek yolu noterden ihtarname çekmektir. Kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması şart değildir.


Evinizi satın alan kişinin tapuyu aldığı gün içerisinde notere giderek evi satın aldığını ve. Peki, kiracının evi boşaltma süresi nedir?


Belirli Süreli Kira Sözleşmelerinde Tahliye Süreci Nasıldır? Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır.


Eğer sözleşmede başka yönde bir madde yoksa, yani bildiğimiz standart kira sözleşmesi ise, kiracı çıkar çıkmaz evi kiraya veren mal sahibinin, çıkan kiracıdan tazminat isteme hakkı bulunmuyor. Bu bildirimin ispatı amacıyla yazılı olarak yapılmasında fayda bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder