24 Kasım 2017 Cuma

Alacağın temliki ve borcun nakli arasındaki fark

Alacağın temliki ve borcun nakli arasındaki fark

Uygulamada hem devir hem de temlik kelimesi aynı anlamda kullanılır. Kısmi temlik ancak alacağın. Alacağın temliki Borçlar Kanunumuzun 162.


Alacaklı ya da borçlunun değişmesi olanaklıdır. Her iki halde de tecdit alacağın temliki ve borcun naklinden ayrılır, zira eski alacak sükut etmiş yerine başka bir borçluya karşı veya diğer bir alacaklı lehine bulunan ve çoğunlukla mücerret olan yeni bir alacak kaim olmuştur” şeklinde açıklanmaktadır.


TBK, özellikle ticari hayatta karşımıza çıkmakta olan borcun nakli kavramını alacaklı, (önceki)borçlu, borcu üstlenen ve borca teminat veren 3. Ancak her sözleşme gibi borcun dış üstlenilmesi sözleşmesinde de tarafların ve sözleşmeden etkilenen 3. Devrinde Borcun Nakli. Rehinli Tereke Malının İntikalinde Borcun Nakli. BORCUN DIŞ ÜSTLENİLMESİNİN TARAFLARI, KURULMASI, HÜKÜM VE SONUÇLARI VE HÜKÜMSÜZLÜĞÜNÜN ETKİSİ.


Borcun Dış Üstlenilmesi Sözleşmesinin Tarafları. XXXXde düzenlenmiştir.


Davacı vekili, müvekkili bankaca kredi kartı üyelik sözleşmesine istinaden davalıya kredi kullandırıldığını, davalının borcunu ödememesi üzerine hesabın kat edilerek alacağın tahsili için başlatılan takibin davalının haksız itirazı sonucu durduğunu, davalının itirazında borcun varlığını ikrar ederek borcun alacağın temliki yoluyla ödendiğini ileri. Müstakbel alacağın temliki, herhangi bir hakkın, başka bir kişiye geçirilmesi olarak tanımlanmaktadır.


Alacağın temliki ve borcun nakli arasındaki fark

Temlik, her hangi bir mülkü, mülk olarak verme veya başka birini söz konusu mülke sahip kılma olarak da tanımlanabilmektedir. Evren BAKLACI ÇAKIROĞLU Av. Takip konusu borcun takip alacaklısına tamamen ödendiği ve ibra edildiği icra dosyasında mevcut 20. Türk Borçlar Kanunu kapsamında temlike ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.


Kural, borç ilişkisinin sonucu olan edimin alacaklıya ifasıdır. Fakat hayat şartları, ticaret ve ekonomi gereksinmeleri, alacaklının ifayı beklemeden alacağını başkasına devretmesi veya borçlunun borcunu bir başkasına nakletmesi yollarının da açılmasını zorunlu kılmıştır.


Borcun nakli için alacaklının yazılı onayı gerekir. Bu nakil sözleşmesinin resmi şekilde yapılması ve noterden tasdik ettirilmesi daha sağlıklı olur. Kayıtlar hesaplar arası virman şeklinde olabilir. Alacakların üçüncü kişiye aktarılması ile gerçekleştirilir.


Bir borç ilişkisinde alacak hakkı ile alacaklının kişisel özellikleri arasında yakın bir bağ varsa, alacağın temliki işin niteliği gereği temlike engel teşkil eder. Bu durumda borçlunun başkasına ifada bulunmamakta haklı bir menfaati vardır ve alacağın temlikinin geçersizliğini ileri sürebilir.


Alacağın temliki ve borcun nakli arasındaki fark

Temsilci bunları sonradan alacağın temliki ve borcun nakli işlemleriyle temsil olunana geçirir. Buna bir örnek vererek açıklık getirelim: Samsun’da memur olan birisi Ankara’daki arkadaşına kendisine uygun bir ev kiralaması için temsil yetkisi vermiş olsun. Hüküm ve Sonuçları.


Konunun bu şekilde hem borcun nakli hem de alacağın temliki mezcedilerek takdim edilmesinin temelinde, Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf’un fer‘î hakların sukutu açısından ikisi arasında fark görmeyişi yatar. Forum Sayfası BORÇLAR HUKUKU DERS NOTLARI 1. Bugün Türk hukukunda “alacağın intikali” yerine “alacağın temliki” ve “borcun intikali” yerine de “borcun nakli” tabirleri kullanılmaktadır.


Tüm alacaklar temlik konusu olabilecektir ancak kanun,sözleşme ve işin niteliğinin uygun olması gerektiği durumlara bakılmalıdır. Aynı zamanda alacağın temliki bir hukuki bir işlem olduğundan genel hükümler doğrultusunda temlik konusu alacak, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı olmamalıdır.


Görüldüğü üzere noter huzurunda gerçekleştirilecek bir alacağın temliki sözleşmesi ile bir borçlunun, alacaklısına olan 8. YTL’nın üzerindeki bir borcunu kendi alacağını devretmek suretiyle ödemesinin VUK Mük. Temlik eden, temlike konu alacağın ve dolayısı ile icra takip dosyalarının tahsil kabiliyeti bulunup bulunmadığını hiç bir surette temlik alana garanti etmemektedir.


Ortağın şirkete verdiği borcun faizlerinin ve kur farklarının durumu ve konuya ilişkin diğer özellikler bu yazımızın konusunu teşkil etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder