21 Eylül 2017 Perşembe

Boşanmada çocuğun velayeti ve nafaka

Yaş Arası Çocukların Velayeti çocuğun anne bakım ve şefkatine daha az ihtiyaç duyuyor olması sebebiyle çocuğun menfaati babaya verilmesini gerektiriyor ise velayeti babaya verilebilir. Ancak uygulama da 0-yaş grubu kadar olmasa da velayet çoğunlukla anneye verilmektedir. Avukat Suat Aydın’ın bu konulardaki açıklamaları Pudra.


Konuya ilişkin “Velayet” adlı makalemizi inceleyerek velayetle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Aile bireylerinin boşanma kararı almasından sonra ayrılık sürecine giren çiftler bazı konularda hem fikir olmaları üzerine boşanma davası sürecini başlatırlar. Velayet kendisine verilmeyen eşin, çocuğun eğitim ve bakım giderleri için gücü oranında ödediği nafakaya “iştirak nafakası” denir. Mahkeme iştirak nafakasına karar verirken çocuğun gıda, giyecek, barınma, sağlık, eğitim, ulaşım giderlerini dikkate alır.


Yoksulluk nafakasına istem üzerine hükmedilirken iştirak nafakasına istem olmasa bile hâkim tarafından re ’sen hükmedilir. Anlaşmalı boşanmada taraflar boşanma ayrıntıları gibi bütün noktaları belirler ve çocuk varsa çocuğun velayeti, nafakası, kadın nafakası, erkek nafakası, maddi manevi tazminat konularında mutabakat gerekir.


Somut olayda davacı, velayeti davalı babaya verilmiş müşterek çocuğa yaptığı masraflar için geriye dönük nafaka talep etmektedir. Davacı, müşterek çocuğun velayeti babasına verilmiş olmasına rağmen ahlaki bir görevi ifa ederek çocuğuna bakmıştır.


Medeni kanuna göre hakim ana ve babanın çocukla olan kişisel ilişkilerini düzenler.

Ana ve babadan her biri velayeti altında bulunmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir. Hakim ne zaman ve ne şekilde çocukla görüşüleceğini takdir eder. Merhabalar aldatma ve şiddet uygulanması boşanma sebebidir boşanma davası acabilirsiniz.


Söz konusu imkanların çocuk açısından ne kadar yeterli olduğu çocuğun velayetini alma noktasında etkili olacaktır. Skip navigation Sign in. This video is unavailable.


Yıllarca çocuğuna baktı ve şimdi kocası "mutsuz" olduğu gerekçesiyle boşanma davası açacakmış. Nafakası (Çocuk İçin Nafaka ) Nedir? Ancak verilen bu karar kesin bir hüküm niteliği taşımamaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler çocuğun velayeti konusunda uzlaşacakları gibi müşterek çocuğun ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı konusunda da hem fikir olup anlaşma sağlamalıdırlar.


Ana ve baba, çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde tutarak gerekli kararları alır ve uygularlar. Yani çocuğun yüksek menfaatini sağlayabilecek taraf velayet hakkının da sahibi olacaktır. Mahkeme, velayeti elinde bulundurmayan tarafın çocukla görüşebileceği günleri, belirli şekillerde düzenleme altına almak zorundadır.


Hüküm fıkrasında, saat ve gün olarak çocuğun alınması ve teslim edilmesi şartlarının çok net olarak belirtilmesi gerekir. Bu durum da akıllarda boşanmada ne kadar nafaka ödenir, boşanmada nafaka maaşın ne kadarıdır gibi soruları oluşturmaktadır.


Maaşta birden fazla haciz. Bu hak ve görevlerin anne ve baba tarafından eşit biçimde kullanılıp yürütülmesine ortak velayet denir.

Evlilik sürerken velayet bu ikisine aittir. Sorun, evliliğin sona ermesi ile birlikte ortaya çıkar. Ancak bu tarz bir vazgeçme yoksa boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bu davaları yıl içinde açılması gerekmektedir.


Mahkeme, babayı haklı bularak çocuğu babaya verdi, nafaka ve tazminatın da kadın tarafından erkeğe ödenmesine hükmetti. Babanın avukatı, Belki de ilk defa bu yaştaki bir çocuğun. Anne ve baba velayetin yürütülmesi hususunda anlaşamazlar ise babanın reyi muteberdir.


Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir. Günümüz şartlarında nafakalar daha çok kadınların ihtiyacı dolayısıyla kadınlara verilmektedir.


Bunun öncelikli sebebi kadınların çocuğun velayeti alma oranının daha fazla olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder