4 Ağustos 2017 Cuma

Olağanüstü fesih kira

Bunun için, bir sürekli borç ilişkisinin ifası esnasında, önceden öngörülemeyen bazı sebeplerin ortaya çıkmış olması ve bu nedenle borç. Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih.


Olağanüstü fesih nedenleri nelerdir? Buradaki önemli sebebin tarafların. Malatya kira fiyatları bakımından 3TL’den başlayıp 2. Bilindiği üzere, 01. TL’ye kadar kiraların görüldüğü oldukça geniş bir fiyat aralığına sahiptir.


Söz konusu madde bağlamında, kira be-delinin ödenmesi kiracının asli edimi nite-liğindeykenaidat borcu gibi kiralananın kullanımıyla ilgili olan harcamalar yan gi-derleri teşkil etmekte ve yan yükümlülük niteliği taşımaktadır4. Böyle nedenler, sözleşme ilişkisinin devam ettiği dönemde ortaya çıkan nedenler olup, gerektiğinde kira sözleşmesinin feshedilmesine sebep sayılmıştır.


Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır. Haklı fesih, derhal fesih, olağanüstü fesih gibi adlarla da anılır. Bu fesih türü, gerek belirli süreli hizmet sözleşmelerinde ve gerekse belirsiz süreli hizmet sözleşmelerinde uygulama alanı bulur. Buna göre kira sözleşmesi olağanüstü fesih nedenleri nelerdir diyorsanız, işte yanıtı.


Taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşüyor. KİRA SÖZLEŞMELERİNİN HAKLI NEDENLERLE ( OLAĞANÜSTÜ FESİH İLE) SONA ERMESİ a. Koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda işletmenin faaliyetine son verilirken faaliyetine devam eden işletmeler de kira ödeme konusunda büyük sıkıntılar çekmeye başladılar.


Olağanüstü fesih kira

Kiracılık Sistemi Kökten Değişiyor! Yine fesih sebeplerinden bir diğeri ise, kiracının ölmesi durumunda ortakları ile birlikte aynı konutta oturanlar sözleşmeye ve kanun hükümlerine uydukları sürece, taraf olarak kira sözleşmesini sürdürebilecekleri gibi yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler. Bu durum da olağanüstü fesih sebepleri arasında.


Fesih bildiriminin bozucu yenilik doğuran bir hak olarak karşı tarafa ulaşmakla hükümlerini doğurduğu göz önüne alındığında, kira sözleşmesi fesih bildirimi yapılan uzama yılının bitmesi ile başkaca bir işleme kalmaksızın sona ereceğinden taşınmazı kullananın kiracılık sıfatı ortadan kalkar. O andan itibaren kiracı, hakkı olmadığı halde taşınmazda.


Olağanüstü fesih kira

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Yenilenen kira sözleşmesi yasal bildirim süresine uyularak, her kira yılının sonu için feshedilebilir.


Düzenleme, karşılıklı borç yükleyen sözleşmeler bakımından genel hüküm niteliğindeki 97. Bu sözleşmenin feshedildiği durumlar vardır. Taraflardan biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.


Olağanüstü fesih kira

Kira sözleşmelerinde olağanüstü fesih hangi durumlarda uygulanır? Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar.


Peki, kira kontratının olağanüstü feshi hangi hallerde mümkün? Fakat bu “sürdürülemezlik”, mutlaka kiraya veren ile kiracı arasındaki kişisel husumetlerden kaynaklanmak zorunda. Durum ve sonuçları dikkate alınarak erken fesih dolayısıyla hükmedilecek tazminat miktarını mahkeme belirlemektedir.


Türk Borçlar Kanunu ile düzenlenen, yürürlük tarihi 01. Fesih yoluyla sone erme, olağan fesih ve olağanüstü fesih şeklinde ikiye ayrılır 25. Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesi, TBK’da yapılan kısıtlamalara bağlı kalınarak, olağan veya olağanüstü fesih yoluyla sona erdirilebilir.


Sebepler (TBK madde 331): Taraflardan her biri için kira sözleşmesinin devamının çekilemez hale gelmesi durumunda önemli sebep gerçekleşmiş sayılmakta ve sözleşme yasal fesih bildirim sürelerine uyarak feshedileb Önemli sebepleri düzenleyen madde ile kira sözleşmesine ilişkin uyuşmazlığın dava ortamında ele alınması ihtimalinde hakime. Kira kontratında olağanüstü fesih nedenleri nelerdir?


Maddesi, taraflardan her birinin kira ilişkisinin çekilmez hale gelmesi durumunda olağanüstü fesih yoluna başvurarak kira sözleşmesinin bitmesini beklemeyebileceğini düzenlemiştir. Söz konusu durumda kira ilişkisinin kendisi için çekilmez bir hale geldiğini iddia eden taraf yasal sürelere uymak koşuluyla her zaman sözleşmeyi fesih edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder