KESİNLEŞEN İCRA TAKİBİ SONRASI UYGULANMASI GEREKEN PROSEDÜR. Yapılmış olan icra takibinde, ödeme emrine süresi içerisinde herhangi bir itirazda bulunulmamış, herhangi bir ödeme yapılmamış ve takip kesinleşmiş ise aleyhine takip başlatılan şahıs veya şirkete ait taşınır ve taşınmaz mallar ve 3. Yani icra takibine itiraz ücretsizdir.
Fakat yetkisiz bir icra dairesinde yapılıp itirazın yetkili icra dairesine gönderilmesi isteniyorsa, itirazın yapıldığı yetkisiz icra dairesi, itiraz eden borçludan posta masraflarını isteyecektir. SAVCILIĞIN İCRA TAKİBİNİ DURDURMASI Kanun, borçluya ödeme emri tebliğ edildikten sonra icra takibinin durdurulması için süreler vermiştir.
Borçlu süresi içinde aynı zamanda icra mahkemesine de başvurursa, bu başvuruda ilamsız icra takibine itirazın reddine karar verilir. Hakkında başlatılmış ilamsız icra takibine itiraz etmek isteyen borçlunun, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine itirazını bildirmesi gerekir. Böylece hakkında başlatılan takip durmuş olacaktır. Davalıların murisince, 23.
Borçlunun ölümü üzerine süresinde haciz talebinde bulunmayan davacının takibi işlemden kaldırılması üzerine, 12. ZET: İcra takibindeki işleyecek fahiş oranlı faize itiraz edilmeyip kesinleşmiş olsa bile, bakiye dosya borcu hesaplanırken takip tarihinden sonra işleyecek temerrüt faiz oranı ve miktarı yönünden 01.
Ayrıca alacaklı ile herhangi bir ticari ilişkisim bulun madığından böyle bir borcum da bulunmamaktadır. KİRALANAN TAŞINMAZIN İLAMSIZ İCRA YOLU İLE.
STİHKAK İDDİASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ. Borca itiraz dilekçesi icra takibinin başlatıldığı icra müdürlüğüne verilmelidir. Bu günlük borca itiraz süresi geçtikten sonra icra takibi kesinleşir. Ve ancak borçlunun ağır bir hastalığı veya ödeme emrine gün içinde itiraz etmesini engelleyen makul bir sebep varsa bu durum ortadan kalktıktan sonra gün içerisinde icraya itiraz edebilir.
Müdürlüğü borçluya bir tebligat gönderiyor. Bu tebligat sayesinde borçlu bilgilendirilmiş oluyor. Bu itirazı sözlü ve yazılı olmak olarak iki şekilde yapabiliyor. Süresi içerisinde itiraz gelmeyince takip kesinleşiyor.
Ancak karşı taraf 20. Kanımca ilamsız icra takiplerinde, takip kesinleştikten sonra sadece menfi tespit davası açılabilir. Hakkınızda başlatılan ilamsız icra takibine itiraz ederek durdurmak için, ödeme emrini içeren tebligatın size tebliğ edildiği tarihten itibaren yedi (7) günlük süre içinde, ödeme emrinin yollandığı yani icra takibinin başlatıldığı icra müdürlüğüne bizzat kendiniz giderek aşağıdaki dilekçe ile itiraz edebilir ve icra takibini durdurabilirsiniz.
Borçlu, alacaklı, menfaati ihlal edilen 3. Mahkemesine veya genel mahkemeye İtirazın iptali veya İtirazın Kaldırılması davası açmalıdır. Hukuki süreçler alacaklı lehine sonuçlandığı takdirde takip kesinleşmiş olacağından alacaklı, icra takibine kaldığı yerden devam edebilir.
Sonraki aşamalarda da alacaklı, kesinleşen icra takibi kapsamında haciz talebinde bulunabilir. Bundan sonraki aşamalar, aşağıda (b) başlığı altında özetlediğimiz şekilde gelişir.
Eğer aleyhinize faturaya dayalı icra takibi başlatılmış ve tarafınıza bir icra emri gönderilmiş ise ilk yapmanız gereken icra emrini tebliğ aldığınız tarihten sonra gün içinde tebligat gönderen icra dairesine yazılı ve ya sözlü itirazda bulunmak olmalıdır. Eğer borçlu gün içinde icraya takibine itiraz etmez ise ilamlı icra takibi kesinleşir ve borçlu söz konusu borcu ödemek zorunda kalır.
Kanununda bu durum kesin ve net şekilde hükme bağlanmıştır. Bu durumdan başka kaçış yolu kalmamaktadır. Sibel Öztürk yorum gerçeğe aykırı mal beyanında bulunma, icra takibinin kesinleşmesi, mal beyanında bulunmama, yedi günlük sürede itiraz edilmemesi Borçlu ödeme emrine günlük sürede itiraz etmezse takip kesinleşir, alacaklı borçluya karşı haciz isteyebilir.
Alacaklının ilamlı icra takibi yapabilmesi için, elinde mahkeme ilamı veya kanunların mahkeme ilamı niteliğinde saydığı belgelerden birinin bulunması gerekmektedir. Yedi gün içinde yapılan bir itiraz icra takibini kendiliğinden durdurur.
Borçlu yalnız borcun bir kısmına itiraz etmişse, itiraz ettiği kısım için borç takibi durur, ancak kabul ettiği kısım için icra takibi devam eder. Takibine itiraz da İcra Hukuk Mahkemelerine yapılmaktadır.
Eğer borçlu takipten önce borcunu ödediyse, faiz hesaplamalarında yanlışlık varsa, mahkeme kararında olmayan bir alacak talep edildiyse v. Konumuzdan bahsetmeye başlarsak, icra takibine itiraz müessesi de İcra İflas Kanununda nasıl ve ne şekilde yapılacağı hususları düzenlenmiştir. Oldukça çeşitli, zor ve karmaşık bir alan olan icra takibine itirazın tüm detaylarını bu yazımızda ele alacağız. Borçlu kişi gelen bu ödeme emrine itiraz ederse icra takibi durur.
Eğer borçlu gelen ödeme emrine itiraz etmezse takip kesinlik kazanır ve cebri icra uygulanır. Takibin kesinleşmesiyle beraber alacaklı kişiye haczetme hakkı doğar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder