23 Haziran 2017 Cuma

Çocuğun velayeti kaç yaşına kadar anneye verilir

Çocuğun velayeti kaç yaşına kadar anneye verilir

Kaç Yaşına Kadar Çocuklar Boşanma Sonrası Annede Kalırlar sorularının yanıtlarını sizlere uzmanlarca hazırlanan ayrıntılı bilgi notumuzda. Umarım sizler açısından faydalı olacaktır.


Bu sebeple, ve yaş arası çocukların velayeti yine anneye verilmektedir. Ancak çocuğun anneye verilmesi çocuk için risk arz ediyorsa velayet babaya verilebilir.


Yaş 0-grubundaki bir çocuğun anneden alınarak, babaya verilmesinin çocuk sağlığı ve kişisel gelişimi yönünden çocukta ciddi zararlar teşkil edebilir. Aile bireylerinin boşanma kararı almasından sonra ayrılık sürecine giren çiftler bazı konularda hem fikir olmaları üzerine boşanma davası sürecini başlatırlar.


Genelde velayet anneye verilse de, hakim, çocuğun babaya verilmesi halinde daha iyi bir eğitim alacağı, daha iyi bir sosyal hayata kavuşacağı kanaatine varırsa velayeti babaya verebilir. Eğer çocuk gelişimini tamamlamamış yaştaysa, çocuğun velayeti anneye verilir. Ayrıca velayet kararı verilmeden önce incelenen diğer bir husus ise bireylerin gelir düzeyidir.


Eşler arasındaki boşanmalarda çocukların velayeti sorunu olduğunda, en son kararı mahkeme vermektedir. Bunlardan en yaygın olanı velayeti alan tarafın çocuğa iyi bakmaması ve bunu önemsememesidir.


Bu nedenle, müşterek çocuğun velayeti konusunda mahkemece görüşünün alınması, bu görüşün değerlendirilmesi ve gerçekleşecek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, bu konuda. Hakim resmen karar verir.


Çocuğun velayeti kaç yaşına kadar anneye verilir

Ali Nihat Tarlan Cd. Boşanma aşamasındaki çiftlerin en büyük sorunlarından biridir çocuğun velayetinin kime verileceği. Kanunda küçük çocuğun anneye verilmesi ön görülür. Bu durumun gerçekleşmemesi annenin çocuğun ruh ve beden sağlığına zarar verdiği durumlar, çocuğa bakmaktan aciz olduğu anlar veya annenin sağlık durumunun kötü olma hali gibi durumlarda göz önünde bulundurularak, çocuğun velayeti anneden alınıp, babaya verilir.


Burada özellikle yaşına kadar çocuğun büyük oranda anneye bırakıldığı görülmektedir. Lakin burada annenin durumu önem arz etmektedir. Yargıtayımızca verilen kararlarda çoğunlukla anneye verilir. Burada genel olarak eğer herhangi istisnai bir burum ortaya çıkmadığı sürece çocuğun velayeti anneye verilir.


Küçük çocukların velayetleri genellikle annelerine verilir. Bunun nedeni psikolojik ve sosyal gelişmeleri açısından anne sevgisine,ilgisine,şefkatine daha çok ihtiyaç duyduklarıdır. Ancak kanunla belirlenmiş bir yaş sınırı yoktur. Bu karar, çocuğa,anne,babasının durumuna,ailenin durumuna bakılarak her bir olayda ayrı ayrı.


Velayet için çocuğun yaşı kaç olmalı? Hukuken eğer çiftler anlaşamamışsa çocuk – yaşına kadar bakıma muhtaç olduğundan velayeti anneye verilir. Bir çocuğun bakıma en çok ihtiyaç duyduğu süre yaşına kadar geçen süreçtir ve bu süreç bilimsel olarak ta kanıtlanmıştır. Hâkimin dikkat ettiği ilk ve en önemli unsur çocuğun yaşıdır.


Türk hukuku kurallarına uygun olarak anneye verilir. Zira çocuğun anne bakımına en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerin bu yaşlar arası olduğu bilimsel olarak da. Böyle durumlarda çocuğun velayeti babaya verilir veya çocuğa vasi atanır.


Ancak bunun dışında özellikle 0-yaş arası çocukların anne bakımına ve şefkatine ihtiyacı olduğu düşünülerek velayetin anneye verilmesi çok yüksek bir olasılıktır. Bu yaşlar arasındaki bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi neredeyse imkansızdır.


Boşanma durumunda annenin durumu ve yaşam standardı iyiyse eğer yaşına. Bir yerde görmüştüm. Bu konu bu kadar karmaşık mı?


Boşanan biri, yaş ve altı anneye yaş ve üzeri babaya verilir diyordu. Bu çok yanlış bir bilgi. Bu tarz yanlış bilgilerle hareket edilmemesi çok önem arz etmekte.


Çocuğun velayeti kaç yaşına kadar anneye verilir

Mahkemelerin genel olarak ufak yaştaki çocuklarının velayetini anneye verdiği görülmektedir. Bunun sebebi çocuğun psikolojik gelişiminin zarar görmemesidir.


Dolayısıyla çocuk erginliğe yani yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafaka ödemekle yükümlüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder